Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: NART Ferrari's en ander moois op Amelia Island

Afgelopen weekend vond op Amelia Island het 23e concours d'Elegance plaats en opnieuw kon en grote mensenmassa genieten van de meest fantastische auto's. Dit haar stond het concours in teken van Emerson Fittipaldi en van het Amerikaanse NART race team.

Tekst: Ed Heuvink
Foto's: Ed en Mark Heuvink

1

(1)

De tweevoudig wereldkampioen Formule 1 en tweevoudig Indy 500 winnaar werd door organisator Bill Warner in het zonnetje gezet door veel oud auto's van de Braziliaan naar Florida te halen. (1) Het Amerikaanse NART team werd zestig jaar geleden door drievoudig Le Mans winnaar Luigi Chinetti opgericht en was gedurende 25 jaar een van de meest succesvolle semiprivé Ferrari teams.

Naast genoemde rijder en team waren er natuurlijk ook andere auto's te bewonderen. Daar het evenement in Florida plaatsvond waren er volop Auburn, Duesenberg, Cord, Cadillac en andere Amerikanen te bewonderen.

9
(9)

Een 1968 Shelby Lonestar (9) behoort dan tot de meest exclusieve auto's; slechts één prototype werd er gebouwd. Daarnaast waren er natuurlijk ook auto's van Europese makelij zoals o.a. Porsche, Bugatti, Abarth en Jaguar. Alle ruim 300 uitgestalde auto's werden door een vakkundige jury beoordeeld en uiteindelijk leverde dat twee winnaars op: in de algemene klasse een 1929 Duesenberg J/SJ en in de sport klasse een Ferrari 275P (2).

2
(2)

De eerst genoemde is eigendom van Harry Yeaggy en de Ferrari heeft zijn thuis bij de JSL Motorsport Collection. De Ferrari heeft een lange geschiedenis; in 1963 als drieliter gebouwd en winnaar van de 1000 kilometer van de Nürburgring dat jaar en vervolgens met een 3,3 liter motor winnaar van de 12 uren van Sering in 1964. Daarna reed de auto, chassis 0812, nog enkele jaren onder de NART vlag in diverse Amerikaanse kampioenschappen.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet