Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Het licht kan op groen

LICHTGRO

Het klinkt als een cliché, maar zelden waren de verwachtingen aan de vooravond van een nieuw seizoen hoger gespannen dan nu het geval is. De gewijzigde reglementen die in de hoogste divisie van de autosport gelden, betekenen immers voor iedereen een nieuwe opgave. Hoe goed de teams deze opgave hebben uitgevoerd, zal blijken tijdens de eerste krachtmeting in Australië. Autosport.nl bezocht de tests van een aantal teams op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona en volgde de voorbereidingen op de voet.

Tekst en foto's: René de Boer

De wintertests van de Formule 1-teams voorafgaand aan een nieuw seizoen zijn een merkwaardig fenomeen. Aan de ene kant willen teams zich graag meten met de concurrentie om te zien in hoeverre ze klaar zijn voor de wedstrijden.

ROSSETRosset had wat meer muntjes dan Jos Verstappen en mocht alvast de Tyrrell jas aantrekken.
NEUSTYRRDe nieuwe bazen staan al op de neus van de Tyrrell vermeld.

Aan de andere kant is er een constante sfeer van geheimzinnigheid en doet men er alles aan om niet teveel prijs te geven. Sommige teams doen er helemaal niet aan mee: Ferrari testte eind januari slechts twee dagen op Jerez en bleef verder in Mugello en Fiorano, circuits die beide eigendom van het merk zijn en daarom - vrijwel - hermetisch kunnen worden afgesloten voor nieuwsgierige blikken van derden. Ook Williams bracht lange tijd in afzondering door tijdens exclusieve tests op Le Castellet, maar waagde ook enkele malen de confrontatie met andere teams in Barcelona. Daar kwamen we overigens een opvallende bezoeker tegen, hoewel opvallen juist datgene was dat hij niet wilde. Het ging om Willem Toet, verantwoordelijk voor de aërodynamica bij Ferrari, verkleed als toerist met zonnebril en gewapend met fototoestel en lekker lange lens, om vanaf het dak van de pits de nodige details van de nieuwe McLaren MP4/13 te kunnen vastleggen. Zijn aanwezigheid werd al snel bekend en meteen gingen alle deuren naar beneden...

ALESIACTAlesi bij Sauber
Afwachten wat het wordt met het Sauber team dit jaar. Jean Alesi en Johnny Herbert zullen er alles aan doen om de aansluiting met de topteams niet te verliezen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet