Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: McLaren zet winst door in Brazilië

Mika Häkkinen en David Coulthard hebben het team van McLaren-Mercedes wederom een reden bezorgd voor een feestje. Nadat de beide coureurs tijdens de openingsrace in Australië al voor de nodige sensatie hadden gezorgd, reden de teamgenoten in een perfecte race op het Autodromo Jose Carlos Pace circuit van Sao Paulo (Brazilië) wederom naar de eerste en tweede positie.

Tekst: Rob Blom

Al in de vrije training op vrijdag, liet Häkkinen zien dat er wederom rekening met hem gehouden moest gaan worden; de Fin bleef de op de tweede plaats geÎindigde David Coulthard ruim een halve seconde voor. Deze trend zette zich voort in de officiële training, waarin Häkkinen zich samen met Coulthard verzekerde van een plaats op de eerste startrij.

Goede start
De start ging wonder boven wonder gepaard zonder de gebruikelijk incidenten, zoals die zich de laatste zes GP's op het Interlagos-circuit afspeelden. Häkkinen pakte direct de leiding in de race, om deze niet meer uit handen te geven. Coulthard volgde op enige afstand.
Achter de leiders in de wedstrijd ontspon zich een waar gevecht om de plaatsen drie t/m acht. Wereldkampioen Jacques Villeneuve begon de race op een tiende (!) positie, maar wist deze plaats al vroeg in de race in te wisselen voor een zevende plaats in de race, dit ten koste van Olivier Panis en Giancarlo Fisichella. Panis kende tijdens de warm-up voor de race nog een angstig moment, toen hij met hoge snelheid de baan verliet en zijn Prost-Peugeot afschreef.

Kaarten geschud
Na ongeveer 30 ronden, toen de eerste pits-perikelen zich begonnen af te spelen, werden de kaarten voor een groot deel geschud. De sterk rijdende, enige 'tegenstander' van de beide McLarens Michael Schumacher, behaalde door snel werk van de pitcrew een plaats winst ten koste van zijn landgenoot Heinz Harald Frentzen. Frentzen, die gedurende de race nogal wat bandenproblemen kende, was genoodzaakt een extra pitstop te maken, wat zijn totaal op drie bracht.

Betrouwbaar
De race werd geheel gedomineerd door de zilveren pijlen. In eerste instantie werd nog getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de nieuwe Mercedesmotor, waar nog geen lange afstanden waren gereden. Niets en niemand echter konden de McLaren-Mercedessen afhouden van wat uiteindelijk de tweede winst van het seizoen zou betekenen.

Uitslag Grand Prix van Brazilië:
1. Mika Häkkinen McLaren Mercedes 1:37:11,747
2. David Coulthard McLaren Mercedes + 1,102
3. Michael Schumacher  Ferrari + 1:00,550
4. Alexander Wurz  Benetton Playlife + 1:07,453
5. H-H Frentzen Williams Mecachrome + 1 ronde
6. Giancarlo Fisichella Benetton Playlife + 1 ronde
7. Jacques Villeneuve Williams Mecachrome + 1 ronde
8. Eddie Irvine Ferrari + 1 ronde
9. Jean Alesi Sauber Petronas + 1 ronde
10. Damon Hill Jordan Mugen Honda + 2 ronden
11. Jan Magnussen Stewart Ford + 2 ronden
12. Johnny Herbert Sauber Petronas + 5 ronden

Stand WK rijders:
1. Mika Häkkinen McLaren 20
2. David Coulthard McLaren 12
3. H.H Frentzen Williams 6
4. Michael Schumacher Ferrari 4
5. Eddie Irvine Ferrari 3
6. Alexander Wurz Benetton 3
7. Jacques Villeneuve Williams 2
8. Johnny Herbert Sauber 1
9. Giancarlo Fisichella Benetton 1

Stand WK constructeurs:
1. McLaren Mercedes 32
2. Williams Mecachrome 8
3. Ferrari 7
4. Benetton Playlife 4
5. Sauber Petronas 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet