Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NK Short Rally

Rally – NSRK: Gebroeders Kobus domineren in Zandvoort

ASN NL 01 CPZSR-2

Na een jaar weg te zijn geweest vormde de RallyPro Circuit Short Rally Zandvoort dit jaar weer de opener van het Nederlandse seizoen. De wedstrijd geldt als de ideale mogelijkheid om de auto's op punt te zetten en het rallyritme weer te pakken voor het nieuwe seizoen.

Tekst en foto's: Steven van Veenendaal

Koud
Een van de redenen dat de ProRally Circuit Short Rally zo'n goede seizoensopener is, is dat er op een circuit gereden wordt. Dat betekent namelijk dat er iets meer marge voor fouten is dan tijdens een reguliere rally. Immers, de grindbakken langs de baan moeten ervoor zorgen dat je zonder al te veel schade verder kunt als je even naast het parcours belandt, wel zo prettig na de winterslaap. Alhoewel...

Bob de Jong was vooraf een van de kanshebbers op de overwinning maar al op de eerste proef ging het mis. De Jong schoof van de baan en tot zijn schrik hielpen de grindbakken maar bar weinig om de vaart uit de auto te halen. Het leek erop of het grind bevroren was (ja het was ondanks de zonneschijn echt koud op een tochtig Zandvoort) en de Jong stuiterde verder richting vangrail. Daar werd hij gelukkig opgevangen door een bandenstapel die letsel voorkwamen. Zijn Hyundai i20 R5 raakte wel danig beschadigd waarna de Jong besloot op te geven.

ASN NL 01 CPZSR-1
Bob de Jong had zijn eerste wedstrijd van het jaar anders voor ogen.

6X R5
Met het uitvallen van de Jong verloor de wedstrijd een van de 6 R5 auto's. Niet iedereen is een fan van de klasse (en de wijze waarop deze gepusht wordt door de FIA) maar feit is wel dat er nu ook in Nederland een competitief veld begint te ontstaan met gelijkwaardig topmateriaal. Voor de WRC kanonnen moet je nog naar het buitenland, maar het stapje daar vlak onder is inmiddels ook goed vertegenwoordigd in Nederland.

Zo zagen we twee Skoda Fabia's (Kobus en van Loon), twee Hyundai i20's (de Jong en van Iersel) en twee Ford Fiesta's (van Deijne en Weijs). In elk geval drie van deze mannen (Kobus, de Jong en van Deijne) zullen we het gehele ONRK zien en van Loon liet doorschemeren dat de auto 'nog' niet in de juiste kleuren stond, wat er op wijst dat ook hij vaker aan de start zal verschijnen dit seizoen.

ASN NL 01 CPZSR-6
De nu nog maagdelijk witte Skoda van Erik van Loon.

Pushen of testen?
Als we de service unit van Kobus binnen lopen staat hij geconcentreerd naar een laptop te kijken. Er draait een filmpje van zijn vorige proef waarbij meerdere rondjes over het circuit worden afgelegd. Kobus kwam zo achter van Iersel te zitten en moest een heus 'circuitgevecht' voeren om er langs te komen. Dat zijn rallyrijders natuurlijk niet gewend en het kostte Kobus dan ook de nodige moeite om van Iersel te passeren. "Kijk! Daar komt hij ineens weer helemaal naar binnen, volgens mij zag hij me gewoon niet." Gelukkig kan Kobus er wel om lachen "Maakt niet uit natuurlijk, we zijn hier vooral voor de lol en om weer in het ritme te komen voor het seizoen voor ons weer echt start." Maar de sportman in hem komt toch naar boven "Hoewel het natuurlijk wel jammer is dat je daar wat tijd verliest..."

ASN NL 01 CPZSR-7
Na een stevig robbertje knokken is Kobus van Iersel gepasseerd.

Ook van Deijne is hier niet om vol voor de overwinning te gaan. "De auto is deze winter helemaal opnieuw opgebouwd en geüpgraded naar Evo 2 specificaties. Daar merk je qua performance niet zo heel veel van, maar het moet de betrouwbaar wel ten goede komen." Op de vraag of hij deze wedstrijd dan ook vooral gebruikt om te testen knikt hij beamend "Ja zeker, het is natuurlijk op een circuit dus niet echt te vergelijken met de rest van de rally's, maar het is wel goed om wat meters met de auto te maken. Zo kunnen we zien of alles met de rebuild goed is gegaan en kunnen we weer het gevoel krijgen met de auto, hoe schakelt hij, hoe remt hij, etc."

ASN NL 01 CPZSR-4
Reporter: "Je kwam erg aggressief door zojuist, zag er goed uit!" van Deijne knipoogt: "Ja dat is erg leuk... maar misschien ook niet de snelste methode."

Kobus domineert
Hoewel er dit jaar dus weer een flink aan R5's bij lijken te komen zullen ze wel een zware kluif gaan krijgen aan Hermen Kobus om hem van de titel af te houden. Kobus liet in Zandvoort zien waarom hij vorig jaar tot kampioen gekroond werd door alle proeven te winnen en de overwinning te grijpen voor Erik van Loon die mooi tweede werd. Kevin van Deijne maakte het podium compleet met de derde plaats.

ASN NL 01 CPZSR-5
Kobus was niet te houden voor zijn concurrenten en won alle proeven. 

Uitslag ProRally Circuit Short Rally Zandvoort
1. Kobus-Kobus / Skoda Fabia R5 27.47,4
2. van Loon-Scholtalbers / Skoda Fabia R5 +19,4
3. van Deijne-Verschuuren / Ford Fiesta R5 +50,0
4. Parren-Stultiens / Mitsubishi Lancer Evo X +1.17,1
5. Andersen-Johansen / Mitsubishi Lancer Evo X +1.20,1
6. Smits-Boertje / Mitsubishi Lancer Evo X +1.20,9
7. Biesheuvel-Bleijenberg / Nissan 350 Z +2.23,0
8. vd Zande-vd Sande / Mitsubishi Lancer Evo X +2.38,4
9. Brands/Vincentie / Opel Kadett GT/E +2.41,2
10. vd Heijden-vd Heijden / Peugeot 208 R2 +2.56,3
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet