Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
FIA F3000

F3000: Formule 3000-debuut unieke kans voor Bas Leinders

Volgende week zaterdag, 26 september, rijdt Bas Leinders zijn eerste wedstrijd in het FIA Formula 3000 International Championship. Tijdens de afsluitende race van het seizoen komt de Belg, normaliter met het Larense Van Amersfoort Racing actief in het Duits Formule 3-kampioenschap, in actie voor het team van West Competition, zoals bekend de junior-stal van het West McLaren Mercedes-Formule 1-team.

Tekst: René de Boer

De uitnodiging bij monde van teammanager David Brown, de voormalig race-ingenieur van Ayrton Senna, kwam na een succesvol verlopen test van Bas Leinders op het circuit van Nogaro. 'Bas heeft een uitstekende klus geklaard. Hij reed met het voor hem volledig onbekende Lola-chassis, op onbekende banden en een onbekend circuit, vrij snel competitieve tijden. Zijn informatie over het gedrag van de auto was uitstekend en wij denken dat Bas in staat mag worden geacht om op de Nurburgring een goed resultaat neer te zetten', verklaarde Brown.

Leinders neemt de plaats in van de Fransman Nicolas Minassian, die het hele seizoen bij West Competition bepaald nog geen potten heeft kunnen breken. De andere rijder van het team, de Duitser Nick Heidfeld, kan op de Nurburgring daarentegen de titel binnenhalen. Hij heeft al drie overwinningen op zak (Monte Carlo, Hockenheim en Budapest) en staat slechts drie punten achter op de Colombiaan Juan-Pablo Montoya, zodat de strijd tussen de twee kemphanen volledig open is.

Bas Leinders ziet de kans voor dit eenmalige optreden als een grote uitdaging: 'Weliswaar mogen we in dit stadium aan deze uitnodiging nog geen conclusies verbinden, maar als het resultaat goed is, praat dat natuurlijk een stuk makkelijker voor volgend jaar', aldus de Belg, die al enige tijd met diverse teams in onderhandeling is. Na de wedstrijd moet hij echter onmiddellijk weer overschakelen op de Formule 3, want een week later staat op dezelfde Nurburgring de finale van het Duits Formule 3-kampioenschap op het programma. Zoals bekend voert Leinders momenteel met een relatief comfortabele voorsprong de titelstrijd aan en kan, als alles goed gaat, reeds in de race op zaterdagmiddag de titel binnenhalen. Curieus genoeg kan hij daarmee de opvolger worden van de reeds genoemde Nick Heidfeld. 'Het zal duidelijk zijn dat de prioriteit ligt bij het veroveren van de Formule 3-titel', zegt Leinders. 'Het kampioenschap behalen is niet alleen voor Van Amersfoort Racing heel belangrijk, het is essentieel voor het verloop van mijn carriere.'

In hetzelfde weekeinde als Bas' Formule 3000-race op de Nurburgring staat op het circuit van Spa-Francorchamps een ronde voor het Brits Formule 3-kampioenschap op het programma. Aanvankelijk plande Van Amersfoort Racing, met beide rijders Bas Leinders en Christijan Albers hieraan deel te nemen, maar uiteindelijk is toch besloten de inschrijving terug te trekken. Woordvoerder Rob Niessink van de Larense renstal: 'Het heeft geen zin om, een week voor de Duitse seizoensfinale, het risico te nemen dat we beide auto's kapot rijden in een wedstrijd die in feite nergens voor meetelt. Als we de titel al binnen hadden, dan was het misschien een ander verhaal geweest, maar we hebben in Spa in feite niets te winnen en een heleboel te verliezen. Mede in overlge met onze sponsor Marlboro hebben we daarom onze inschrijving teruggetrokken.'
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet