Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
STW-Meisterschaft

STW: Christian Abt wint, pech na succes voor Alfa op Misano

startmisano

De vijfde ronde voor de Duitse Super-Tourenwagen-Meisterschaft werd verreden op het circuit van Misano in Italië. Aan de Adriatische kust vond bovendien voor de eerste maal in de STW-historie een avondrace plaats, met het oog op de extreem hoge temperaturen van de Italiaanse zomer. Het Alfa Romeo-fabrieksteam met Fabrizio Giovanardi en Nicola Larini startte voor het eerst dit seizoen in een STW-race.

Tekst: René de Boer
Foto: STW Presse / Klaus Nagel

Giovanardi, regerend Italiaans Superturismo-kampioen, verraste de reguliere STW-rijders door zijn fraaie Nordauto-Alfa 156 op pole position te kwalificeren, voor de Opel Vectra van Eric Hélary en de tweede Nordauto-Alfa van Nicola Larini. Bij de start van de STW Sprint over 13 ronden profiteerde Giovanardi het best van zijn optimale uitgangspositie en nam de leiding, voor Hé'"Uwe Alzen en Nicola Larini. In de zevende ronde spinde Hélary en viel ver terug, zodat Alzen de tweede plaats in handen kreeg en die tot aan de finish vasthield. Tot zijn grote vreugde werd Giovanardi als eerste afgevlagd. "Een fantastisch succes, temeer omdat deze race voor ons heel belangrijk is. Het is goed om ons eens te kunnen meten met de fabrieksteams uit de STW-serie", meende de Italiaan.

Na het succes in de sprintrace waren de Alfa-rijders in de hoofdrace over 26 ronden, ofte wel 100 km, minder fortuinlijk. Opel-coureur Uwe Alzen pakte de leiding, terwijl Larini en Giovanardi met Audi-rijder Christian Abt streden om de tweede plaats. Giovanardi kwam naast de baan terecht en stuurde zijn Alfa vervolgens vol in de linker zijkant van de auto van zijn teamcollega Larini. Beiden vielen met forse beschadigingen uit. Uwe Alzen leek daarna op weg naar een zekere zege, maar in de laatste ronde sloeg ook bij Opel het noodlot toe. Alzens team wilde hem via de radio mededelen dat er nog een ronde te gaan was, maar in plaats daarvan verstond Alzen dat zijn achtervolger Abt een ronde achterstand had. Hij liet Abt dus eenvoudig voorbij en verspeelde daarmee een overwinning, die misschien nog wel eens cruciaal kan zijn in de strijd om het kampioenschap. Nu behaalde Christian Abt zijn derde zege van het seizoen en vergrootte daarmee zijn voorsprong in de stand om het kampioenschap. Achter Abt en Alzen eindigden de beide fabrieks-Honda's van Gabriele Tarquini en Tom Kristensen, de laatste na een fantastische inhaalrace, op de plaatsen drie en vier.

Uitslagen:

STW Sprint
1. Fabrizio Giovanardi , Ita, Alfa Romeo 156, 13r. in 21.27;294
2. Uwe Alzen , Dui, Opel Vectra, op 3;949
3. Nicola Larini , Ita, Alfa Romeo 156, op 4;426
4. Gabriele Tarquini , Ita, Honda Accord, op 11;874
5. Christian Abt , Dui, Audi A4 quattro, op 13;515
6. Stefano Modena , Ita, Alfa Romeo 156, op 15;236

STW Rennen
1. Christian Abt , Dui, Audi A4 quattro, 26r. in 42.54,606
2. Uwe Alzen , Dui, Opel Vectra, op 1;468
3. Gabriele Tarquini , Ita, Honda Accord, op 3;475
4. Tom Kristensen , Den, Honda Accord, op 5;888
5. Eric Hélary , Fra, Opel Vectra, op 14;136
6. Michael Bartels , Dui, Audi A4 quattro, op 17;583

Stand na 5 van 10 races:
1. Christian Abt , 378 punten
2. Uwe Alzen , 348
3. Manuel Reuter , 260
4. Kris Nissen , 256
5. Gabriele Tarquini , 209
6. Eric Hélary , 192

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet