Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
STW-Meisterschaft

Toekomst STW-Meisterschaft aan zijden draadje. BMW stapt uit

Wat velen vreesden, maar nog niemand echt wilde geloven, werd bevestigd in een korte persmededeling: BMW neemt in 1999 niet meer deel aan de Deutsche Super Tourenwagen Meisterschaft (STW). Door deze beslissing is de toekomst van dit kampioenschap uitermate onzeker geworden.

Tekst: René de Boer

In de vijfjarige geschiedenis van de Duitse serie voor tweeliter supertoerwagens won BMW driemaal de titel: in het debuutjaar 1994 met Johnny Cecotto, het jaar erop een dubbelzege met Joachim Winkelhock en Peter Kox en het afgelopen seizoen opnieuw met Cecotto. In totaal werden met de Super Touring-versie van de BMW 3-serie wereldwijd 26 kampioenstitels behaald.

BMW geeft als reden voor de nu genomen beslissing aan, dat het merk zich wil concentreren op de Formule 1, waar de Beierse constructeur vanaf het jaar 2000 optreedt als motorleverancier van Williams. Of er volgend jaar wordt deelgenomen aan de 24 Uur van Le Mans zal op een later tijdstip worden beslist.

Hoe de toekomst van het STW-kampioenschap er nu uitziet, weet niemand. Tot nu toe hebben alleen Opel (met Uwe Alzen, Eric Helary en Manuel Reuter) en Honda (met Tom Kristensen en Gabriele Tarquini) toegezegd, volgend jaar te willen deelnemen. Gewacht wordt nog op een besluit van Audi, maar algemeen wordt gevreesd dat het voor het merk uit Ingolstadt nu wel heel makkelijk is geworden om zich uit de serie terug te trekken, nu BMW de eerste stap heeft gezet. Wat er met de 'support-races', zoals de Deutsche Formel 3 Meisterschaft, de ADAC Formel Junior en de VW Lupo en New Beetle Cup gaat gebeuren, weet op dit moment ook niemand. De STW-serie, die zich vorig jaar met een groot startveld nog als 'de beste en grootste ter wereld' verkocht, lijkt op sterven na dood.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet