Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Rinus van Kalmthout comeback kid bij MRF Challenge op Yas Marina Circuit

rvkalmthout abudhabi 01

De tegenstelling had bijna niet groter kunnen zijn. Op de eerste dag van de MRF Challenge op Yas Marina Circuit zat KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout letterlijk in de hoek waar de klappen vielen, om op dag twee ijzersterk terug te komen met twee indrukwekkende inhaalraces en twee podiumposities. "Het is mooi om deze ronde van het kampioenschap zo te kunnen afsluiten. Ik heb weer veel geleerd, waaronder het omgaan met tegenslag", aldus de 17-jarige Hoofddorper over de derde ronde van de MRF Challenge waarin hij opnieuw zijn snelheid en vechtlust toonde.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na Bahrein en Dubai was het prachtige Yas Marina Circuit in Abu Dhabi het strijdtoneel voor de derde ronde van de MRF Challenge. Ondanks twee overwinningen en in totaal vijf podiumposities uit acht races, had Rinus van Kalmthout door de nodige technische problemen in de andere drie races, zijn achterstand op de leider in het tussenklassement zien oplopen. Met goede scores in de vier in Abu Dhabi te verrijden wedstrijden wilde het KNAF Talent First-autorensporttalent zich weer terugvechten in de titelrace.

rvkalmthout abudhabi 02

In de vrije trainingen speelde het gebrek aan motorvermogen de 17-jarige Hoofddorper op het lange rechte stuk van Yas Marina Circuit opnieuw parten, maar desondanks zette Van Kalmthout tot twee keer toe de derde tijd op de klokken. In de kwalificatie ging het echter mis voor de nummer drie in het tussenklassement. "Met nog tien minuten op de klok ging ik op nieuwe banden naar buiten om een snelle tijd de zetten. Ik pushte echter iets te vroeg te hard en schoot van de baan", erkende de KTF-rijder zijn misrekening. Van Kalmthout beschadigde de achterwielophanging van zijn auto, maar erger, viel terug van de derde naar de twaalfde plaats, tevens zijn startpositie voor race één. Daarmee was de gifbeker op de eerste dag echter nog niet leeg, want na een goede start werd Van Kalmthout bij het aanremmen voor de eerste bocht van achteren hard geraakt, spinde en werd vervolgens in de flank getorpedeerd door een andere rijder. Daarmee was de race meteen ten einde en moest Van Kalmthout in race twee van plek 17 op de laatste startrij vertrekken.

rvkalmthout abudhabi 07

De KTF-rijder liet zich echter niet uit het veld slaan, toonde zijn veerkracht en revancheerde zich op dag twee waarop drie races op het programma stonden. Met een perfecte eerste ronde had Van Kalmthout in race twee meteen zes plaatsen te pakken, waarna de volgende ronde weer twee posities winst opleverde. Een safetycar stuitte echter zijn opmars en toen de race weer werd vrijgegeven, waren er nog maar drie ronden te gaan. Ook daarin boekte Van Kalmthout nog twee plaatsen winst waardoor zijn totaal in vijf ronden racen op tien kwam en hij als zevende werd afgevlagd. Omdat een voor hem geëindigde rijder een tijdstraf kreeg opgelegd, werd Van Kalmthout als zesde geklasseerd.

rvkalmthout abudhabi 05

Vanwege de crash in de kwalificatie wachtte Van Kalmthout in race drie vanaf startplek zestien opnieuw een inhaalrace. Het Hoofddorpse racetalent toonde zijn snelheid, sneed door het veld en lag na vier ronden al op de derde plaats. Het gat naar de nummer twee bedroeg echter al vijf seconden. Van Kalmthout gaf zich niet gewonnen, zette alles op alles, reed de een-na-snelste ronde van de race, maar kwam uiteindelijk één seconde tekort om de tweede positie te veroveren. De weergaloze inhaalrace leverde naast de derde plaats op het podium uiteraard veel complimenten op.

rvkalmthout abudhabi 03

Door zijn snelle ronde uit race drie mocht Van Kalmthout in de afsluitende vierde race vanaf de tweede startplek vertrekken. De KTF-rijder behield bij de start zijn positie en hoewel hij door een gebrek aan topsnelheid de leider niet kon volgen, reed Van Kalmthout weg bij de rest van het veld om uiteindelijk met een ruime marge beslag te leggen op de tweede plaats, een mooie beloning na een lastige start van het raceweekend.

"Ik ben blij dat ik het na het slechte begin zo heb kunnen afsluiten. We moesten van ver terugkomen na de fout die ik zelf in de kwalificatie maakte. Die inhaalraces waren super gaaf en daarin heb ik me wel vermaakt. Ik heb dit weekend weer veel geleerd", keek Van Kalmthout terug.

Met nog één ronde en daarmee vier races te gaan, bezet Van Kalmthout in de tussenstand van de MRF Challenge de vierde plaats. De tweede plaats is met een goed resultaat bij de afsluitende ronde nog mogelijk. De laatste ronde van de MRF Challenge wordt verreden op 3 en 4 februari 2018 op Madras Motor Race Track, Chennai, India.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet