Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nieuws van 20 januari 2001

Koni 'Official Supplier' BAR en Benetton

Koni heeft een lange en succesvolle geschiedenis als leverancier van schokdempers aan Formule 1-teams. Volgens Koni is het bedrijf van alle in de F1 actieve schokdemperfabrikanten nog steeds de nummer één op het gebied van het aantal F1-overwinningen en wereldkampioenschappen.

Tekst: Roy van der Laan

De onderneming is al meer dan 45 jaar in de Formule 1 actief.
Recent kondigde de fabrikant uit Oud-Beijerland aan dat in het seizoen 2001 de teams Lucky Strike Reynard BAR Honda en Benetton van de diensten en producten van Koni gebruik zullen maken. Beide teams hebben Koni tot Official Supplier  voor het komende raceseizoen benoemd. Voor British American Racing is het al het derde jaar op rij dat het team voor Koni kiest.
Beide teams zullen gebruikmaken van de Koni 2812 F1 racedempers. Deze schokdempers zijn lid van de 2812-familie, die door vele constructeurs worden toegepast in onder meer de Formule 3, de Formule 3000, GT's, prototypen voor onder meer de 24 uren van Le Mans, IRL en toerwagens.

Nieuwe Ferrari op 29 januari gepresenteerd

Regerend Formule 1-wereldkampioen Ferrari heeft bekend gemaakt dat zij haar nieuwe auto op maandag 29 januari a.s. aan de pers zal presenteren. Dat zal plaatsvinden nabij de fabrieken van het Italiaanse team, in Maranello.
Over de naam van de eerste Ferrari in 21 jaar die een dubbele wereldtitel moet gaan verdedigen, doen verschillende berichten de ronde. Logischerwijs zou de naam "F1-2001" moeten luiden, maar logisch is de tenaamstelling van de scharlaken bolides nooit geweest. Het zou "F2001", "F301", "F1-01" of "652" - naar het nummer van het project - kunnen worden.
Naar verluid zal een groot gedeelte van de Ferrari, op verzoek van Marlboro, in wit uitgevoerd zijn. In 1993 reed de Scuderia voor het laatst met een witte strook over de airbox. (Tekst: Christiaan W. Lustig)

Niet één, maar twee passagiers voor Arrows

Arrows heeft een radicaal nieuwe Formule 1-auto gebouwd met niet plaats voor slechts één passagier, maar twee! Het team onthulde haar nieuwe machine op de beurs Autosport International en het beweert dat het ontwerp de passagiers nog meer gevoel geeft van hoe het echt is in een Formule 1-auto.

Tekst: Christiaan W. Lustig

De twee passagiers van de Arrows AX3 zitten schuin achter de coureur, wat betekend dat zij een beter zicht hebben op het circuit. Arrows Hoofd marketing Steve Hood: "Doordat ze iets naar de zijkant zitten, zullen de passagiers een onbelemmerd zicht hebben op het circuit voor zich en dat is wat de coureur ziet. Dus ze kunnen een bocht zien aankomen en denken 'Hé, kwamen we net niet ergens langs, wat een logisch rempunt zou zijn, 100 meter terug?'"
Naar verwachting heeft de auto een topsnelheid van zo'n 350 kilometer per uur. Hij maakt gebruik van een door Arrows zelf ontwikkelde motor - waarschijnlijk een doorontwikkeling van de motor waarmee het Grand Prix-team in 1999 uitkwam.
In de loop van mei zouden twee AX3's de baan op moeten kunnen gaan.

"Rubens kan de opvolger van Michael zijn"

Luca Montezemolo heeft Rubens Barrichello een hart onder de riem gestoken door te zeggen dat hij het roer bij Ferrari kan overnemen als Michael Schumacher stopt. Barrichello heeft geen geheim gemaakt van zijn wens om teamleider te worden als Schumacher besluit er een punt achter te zetten, als zijn contract eind 2002 afloopt.

Tekst: Christiaan W. Lustig

Ferrari-President Montezemolo heeft toegegeven dat Barrichello indruk op hem heeft gemaakt. Hij ontkende dat hij vond dat de Braziliaan Schumacher meer op de hielen had moeten zitten. "Ik mag Rubens. In zijn eerste jaar voor Ferrari heeft hij nauwelijks fouten gemaakt, had hij een positieve instelling en was hij een goede werker. Sommigen zeggen dat Rubens geen groot talent is, maar ik zie werkelijk geen schijnende sterren in Formule 1 op het moment. Ik ben zeker dat Rubinho één van de hoofdrolspelers was, afgelopen seizoen, en een sterke pilaar voor onze triomfen."

Montezemolo zei verder dat Barrichello's overwinning in de Duitse Grand Prix één van de hoogtepunten van het jaar was: "Ik vind dat Rubens een grote rol heeft gespeeld in één van de beste momenten van het seizoen 2000 - zijn overwinning in Hockenheim."


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet