Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Drama voor Michelisz tijdens kwalificatie in Qatar. Honda-rijder Guerrieri op pole

WTCC Esteban Guerrieri-jpg

Vanavond volgt de ontknoping in de titelstrijd tussen Thed Björk en Norbert Michelisz op het Losail circuit in Qatar. Björk met de Polestar Cyan Racing Volvo S60 heeft na de kwalificatie 8½ punt voorsprong op de Honda-coureur Norbert Michelisz, die er vanwege remproblemen tijdens de kwalificatie niet aan te pas kwam. Honda-rijder Esteban Guerrieri kan vanavond nog voor de nodige onrust gaan zorgen met een poleposition in de hoofdrace.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: WTCC

Bizar moment in vrije training
In de tweede vrije training kregen beide Zengõ Motorsport Honda-coureurs Daniel Nagy en Zsolt Szabo een straf, omdat de Hongaarse teamgenoten bij het opwarmen van de banden elkaar raakten en ook de RC Motorsport Lada van Yann Ehrlacher daarvan het slachtoffer werd. Een bizar en onnodig voorval dat niet op dit niveau thuishoort.
Q1
Gelijk al strijd tussen de twee titelkandidaten Michelisz en Bjork, die de twee snelste tijden lieten noteren. Ondanks de geplaatste extra bandenstapels werd Bjork zijn snelste ronde afgepakt wegens het negeren van de tracklimits. De teruggeroepen Yvan Muller had nog niets aan zijn snelheid ingeboet en splitste de twee titelkandidaten met een fraaie tweede plaats. Ook de vervanger van Tiago Monteiro, Esteban Guerrieri mengde zich in de strijd en pakte de derde plaats van Bjork af. Nicky Catsburg verdrong in de slotfase Guerrieri weer. Het gevecht tussen Honda en Volvo was begonnen. Ook Tom Coronel, die vooraf niet positief was over zijn kansen, reed in zijn allerlaatste mogelijkheid naar de 10de plaats en mocht door naar de volgende Q2. Ryo Michigami (13), Yann Ehrlacher (14), Zsolt Szabo (15) en Daniel Nagy waren de afvallers.

WTCC Norbert Michelisz-jpg

Q2
Drama voor titelkandidaat Norbert Michelisz, die met remproblemen aan zijn Honda de pits moest opzoeken en uiteindelijk met een elfde plaats overal buiten viel. De enorm teleurgestelde Hongaar reageerde strijdvaardig en zal er vanavond alles aan doen om vanaf deze matige plaats in de openingsrace en de hoofdrace naar voren te komen om het Bjork nog lastig te maken. Ook Thed Bjork had zijn momentje toen hij in aanraking kwam met zijn teamgenoot Muller en bleef steken op een vijfde tijd. Tom Coronel was aan het vechten met zijn Chevrolet, had last van een enorme onbalans en ondanks dat hij er alles aan deed bleef hij steken op een 12de plaats. De op de tiende plaats geklokte Amerikaan Kevin Gleason mag met zijn Lada vanaf pole starten in de openingsrace. Guerrieri mocht als snelste naar de derde kwalificatie. Samen met een wederom snelle Catsburg, Muller, Rob Huff en Bjork.

WTCC Nicky Catsburg-jpg

Q3
Toch nog succes voor Honda met een snelste tijd voor Esteban Guerrieri, die de hoofdrace vanavond van pole mag starten. Er wordt van de Argentijn vuurwerk verwacht. De Honda-rijder zal er alles aan doen om titelkandidaat Michelisz te laten inlopen om ondanks zijn matige startplaatsen, hem nog de nodige kansen te geven tegenover de Volvo-brigade. Thed Bjork kreeg de hulp van Muller, die in de laatste sector van zijn kwalificatie van het gas af ging en zo de Zweed twee extra puntjes bezorgde. Catsburg reed naar een tweede plaats, gevolgd door Citroën rijder Rob Huff.

Vanavond om 19:15 rechtstreeks de openingsrace op Eurosport 2 in beeld. De beslissende hoofdrace wordt met vertraging later in zijn geheel uitgezonden rond 22:45 uur.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet