Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nieuws van 20 december 2000

BAR kan de grote jongens aan

Olivier Panis, die de vierde en laatste dag van de test op Jerez als snelste man eindigde, gelooft dat zijn BAR Honda ontwikkeld kan worden tot een auto die de dominantie van Ferrari en McLaren in Formule 1 kan beëindigen.

Tekst: Christiaan W. Lustig


Panis spendeerde het afgelopen seizoen met testen voor McLaren. Zijn goede prestaties daarbij bleven niet onopgemerkt en British American Racing wachtte niet lang om de Fransman aan zich te verbinden.
"Ik ben erg verrast over hoe het allemaal gegaan is," zei hij, "De auto heeft een goede basis om op te bouwen en ik weet precies wat een goede auto is na dit jaar getest te hebben voor McLaren. Deze auto kan McLaren uitdagen."

Raikkonen verschijnt volgend jaar aan de start

De jonge sensatie Kimi Raikkonen racet komend seizoen voor Red Bull Sauber Petronas in het Formule 1 Wereldkampioenschap, nadat hij van de Formule 1-commissie een Superlicentie heeft gekregen. Hoewel de slechts 21-jarige Fin, die dit jaar het Brits Formule Renault-kampioenschap won, niet in aanmerking komt voor een Superlicentie op basis van zijn resultaten uit het verleden -- hij reed überhaupt nog maar 23 autoraces -- kent de commissie hem de licentie toe op basis van zijn indrukwekkende testresultaten voor het Zwitserse team.
Raikkonen testte in oktober op het circuit van Mugello voor het eerst voor Sauber. De afgelopen drie dagen heeft hij intensief getest op Jerez. Gisteren (donderdag) reed hij de zesde tijd op een droge baan en woensdag was hij achtste snelste in de regen -- zijn eerste keer in het nat in een Formule 1-auto.

Tekst: Christiaan W. Lustig

Steve Robertson, de manager van Raikkonen, vindt niet dat Formule 3 en 3000 hebben afgedaan als opstap richting Formule 1, nu zijn protégé zonder ervaring in die twee klassen een Superlicentie heeft gekregen. "Ik geloof dat Kimi een speciaal geval is en dat hij nú klaar is voor F1," zei Robertson, "Maar daardoor is Formule 3 of Formule 3000 niet minder relevant voor de meerderheid van de coureurs" ik geloof dat hij [Kimi] de sprong met succes kan nemen."

Peter Sauber is erg optimistisch over de kansen van zijn team in het komende seizoen: "Door het contracteren van Nick Heidfeld en nu Kimi Raikkonen geloof ik dat wij een duidelijke boodschap afgeven van onze intentie een investering in de jeugd te combineren met ons gevestigd technisch vermogen om Sauber Petronas te promoveren naar de competitie in het Wereldkampioenschap van volgend jaar."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet