Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Geeft Red Bull Minardi vleugels?

Vandaag werd op de website van het gerenommeerde Engelse magazine Autosport bekend gemaakt dat de Braziliaanse coureur Enrique Bernoldi zich ook voor 2001 heeft verbonden aan Red Bull. Hij rijdt sinds 1999 voor het Red Bull Junior Formule 3000-team. Echter, of deze overeenkomst voor een zitje in Formule 3000 is of in Formule 1, dat is nog niet zeker.

Tekst: Christiaan Lustig

Bernoldi was het afgelopen jaar testcoureur voor Sauber, maar het zag er in de afgelopen weken naar uit dat hij door het Zwitserse team overgeslagen zou worden voor het tweede racezitje. Directeur Peter Sauber wil namelijk de 21-jarige Fin Kimi Raikkonen, naast Nick Heidfeld inzetten. Als het aan Sauber ligt, is die deal al rond, maar Raikkonen heeft volgens het overkoepelend autosportorgaan FIA nog te weinig "echte" race-ervaring. Daarom is het nog maar de vraag of de jonge Fin een Superlicentie krijgt.

Voor Bernoldi bestaat dus de kans dat hij volgend jaar de tweede Red Bull Sauber Petronas mag besturen. Krijgt Raikkonen zijn Superlicentie en dus het Formule 1-zitje, dan blijft de Bernoldi allicht in Formule 3000.

Echter, Red Bull-directeur Uitricht Mateschitz, vind, volgens een interview in de Duitse autosportkrant Auto, Motor und Sport, dat haar coureur Enrique Bernoldi, na een jaar uitvoerig testen voor het team en twee seizoenen Formule 3000-ervaring, de meest geschikte kandidaat is om de racestoel te bezetten. Hij is dan ook niet content met de huidige ontwikkelingen bij Sauber. Daarom zou Red Bull nu overwegen het kleine Italiaanse team Minardi, dat op het randje van een faillissement verkeert, te kopen.

Dat zou men zelfs zonder hoofdsponsor of motorendeal willen doen. In een dergelijke deal zou Red Bull meer zeggenschap krijgen binnen het team dat zij sponsort; iets dat zij bij Sauber mist.

Nu komen bij Minardi berichten vandaan, dat het team in de komende week een complete "package" aankondigt, met een sponsor en een motorendeal dus. De sponsor laat zich natuurlijk raden, dat is Red Bull.

De puzzelstukjes vallen eigenlijk al gauw in elkaar, want volgens ander recent nieuws heeft Flavio Briatore, teammanager van Benetton, de 19-jarige testcoureur van Minardi, Fernando Alonso, een langetermijncontract aangeboden. Echter, Alonso verbond zich onlangs voor vijf jaar aan het team uit Faenza, maar Briatore is tevens directeur van Supertec en hij zou in ruil voor Alonso motoren willen leveren aan Minardi.

Het ziet er dus naar uit dat we volgend jaar Enrique Bernoldi aan de start zien verschijnen in een door Red Bull gesponsorde Minardi Supertec. Het is waarschijnlijk dat Gaston Mazzacane aanblijft, maar het is ook mogelijk dat Flavio Briatore, zijn protégé, Fernando Alonso ervaring wil laten opdoen in Formule 1 door hem in de tweede auto te plaatsen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet