Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Valt het doek voor Minardi?

De laatste weken doen er veel geruchten de ronde over het kleine Italiaanse team Minardi. Het gaat naar verluid niet goed met het enige "gezellige" team van de Formule 1-paddock. De hoofdsponsor stapte op, het motorencontract liep af, een financiëële injectie door een aandelenverkoop ging niet door: wat gaat er nu gebeuren met Minardi?

Tekst: Christiaan Lustig

Minardi s hoofdsponsor Telefónica, dat in 1998 via coureur Marc Gené bij Minardi terechtkwam, leek vorig jaar nog willens Minardi over te nemen en er een Spaans team van te maken. Helaas voor het team uit Faenza vond er een aantal wijzigingen plaats in het management van Telefónica en een dergelijk avontuur werd niet meer interessant gevonden.
Alain Prost kwam ook om de hoek kijken, want die kon de miljoenen van het Spaanse telecom-bedrijf ook wel gebruiken. Hij zou Gené willen aantrekken om zodoende Telefónica aan de haak te slaan. Redelijk onverwacht zei Telefónica vervolgens dat zij zich geheel uit Formule 1 zou terugtrekken, maar dat zij haar verbinding met de autosport door het World Rally Championship en de motorenwegraces behield. Slecht nieuws voor Gené, Minardi én Prost.

Vrij kort daarvoor maakte Minardi bekend dat grootaandeelhouder en teammanager Gabriele Rumi zijn aandeel in het team, zo''n 70 procent, verkocht had aan Pan-American Sports Network (PSN). PSN was geen onbekende van het team, want zij sponsorde Minardi al enige tijd via haar Argentijnse coureur Gaston Mazzacane. Het bedrijf, gevestigd in Zuid-Amerika, verwierf vlak voor deze aankondiging de rechten om de Formule 1-races in 2001 in heel het continent, behalve Brazilië, uit te zenden, en zou als mede-eigenaar en hoofdsponsor een goede vervanging van Telefónica zijn. Echter, het feit dat Minardi''s contract met Cosworth (en dus Ford) aan het einde van het seizoen 2000 afliep, maakte het noodzakelijk dat er een nieuwe motoren-deal gesloten moest worden. Naar verluid had PSN dat èn een deelname aan het kampioenschap van 2001 als voorwaarde gesteld in de overeenkomst met Rumi.

Minardi had haar hoop gevestigd op Supertec. Omdat Benetton het fabrieksteam van Renault was geworden en Arrows een exclusief contract met AMT had gesloten, leken de Supertec-motoren zo in de schoot van de Italianen geworpen te worden. Helaas besliste het lot anders: evenals Ford, dat zich puur met Jaguar wenste bezig te houden, bedacht Renault dat zij zich het beste volledig op één team konden storten. Toen zat Minardi dus ineens zonder krachtbronnen.

Heel even leek Honda, via Mugen, uitkomst te kunnen bieden, maar met British American Racing en Jordan hadden ook zij de handen vol. Er ging zelfs een wild gerucht dat Mauro Forghieri, die jarenlang de boxer 12-cilinders voor Ferrari bouwde, via zijn bedrijf Oral Engineering de Mugen-Honda's zou kopen om zo Minardi van de noodzakelijke pk's te voorzien, maar dit werd al heel snel uit de wereld geholpen door Forghieri. Dat, èn het feit dat Telefónica was opgestapt en Minardi dus een grotere financiële nood had dan voorzien, was voor PSN blijkbaar een teken dat zij zich uit de overeenkomst met Rumi moest terugtrekken.

In de afgelopen week werd vanuit vele hoeken gemeld dat Minardi financiëel en sportief op de rand van de afgrond staat: engineers zouden zelfs al overgestapt zijn naar ander teams. Het kleine maar fijne Italiaanse team, dat zich al 15 jaar in Formule 1 ophoudt zonder echt resultaat te boeken, lijkt op een faillissement af te stevenen.
Echter, Gabriele Rumi heeft het roer opnieuw in handen genomen. Ook Bernie Ecclestone zou wel eens een helpende hand kunnen bieden, want hij kan het zich niet veroorloven één van zijn elf teams van de grid te zien verdwijnen. Ecclestone zou Ford wel eens extra kunnen stimuleren om die oude Zetec-R''s naar Italië te blijven verschepen. Heel concreet: dit lijkt zelfs de enige optie!

Volgens de meest recente berichten zou LeasePlan Minardi financiëel gaan ondersteunen. Helaas vertrekken Marc Gené en Gaston Mazzacane wel, met hun sponsors, naar respectievelijk Williams en Arrows (als testrijders).
Voor Minardi en de Formule 1-fans is het dus nog even afwachten of (en hopen dat) er een oplossing komt voor de sympathieke Italianen. Het zou zeer spijtig zijn als de Formule 1-wereld wederom een bekende en geliefde naam uit haar rangen moet zien verdwijnen.
Gabriele Rumi ziet nog steeds kansen voor Minardi; het team is volgens hem niet dood, maar volgens eigen zeggen; "het blaakt ook niet van gezondheid".
Oprichter en mede-eigenaar Gian Carlo Minardi heeft laten weten dat hij er vanuit gaat dat er in de komende week meer nieuws te melden valt.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet