Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Michael Schumacher wereldkampioen

Eindelijk, na 21 jaar wachten, is het Ferrari gelukt. Na Jody Scheckter in 1979 won Michael Schumacher de wereldtitel bij de rijders voor Ferrari. Op het circuit van Suzuka won de Duitser de race, vlak voor zijn enig overgebleven rivaal Mika Häkkinen.

Tekst: Roy van der Laan

Michael Schumacher begon de Grand Prix van Japan op pole, zijn achtste dit seizoen. Mika Häkkinen, die tegen een achterstand van acht punten op 'Schumi' aankeek, reed de tweede tijd. De McLaren-coureur kwam maar 0,009 seconde tekort op de Ferrari-ster. David Coulthard en Rubens Barrichello deelden de tweede startrij, de derde rij was een Williams-feestje met Jenson Button en Ralf Schumacher.
Bij de start nam Häkkinen door middel van een superstart de leiding, voor Michael Schumacher, Coulthard en Ralf Schumacher. Tot aan de tweede serie pitstops hield Häkkinen de leiding in handen, maar zijn voorsprong op Schumacher bedroeg nooit meer dan drie seconden.

Teamtactiek
Na de tweede pitstop van de beide koplopers lag Schumacher ineens op kop; de teamstrategie van Ferrari had (weer) de doorslag gegeven. De Duitser gaf de zege niet meer uit handen en won daarmee niet alleen de race (zijn derde op rij), maar ook de wereldtitel. Het is zijn derde wereldkampioenschap, nadat hij in 1994 en 1995 ook al de beste was. Mika Häkkinen beëindigde de race als tweede en moest daarmee ook genoegen nemen met de tweede plaats in de eindklassering. Alle hoop op een titel is nog niet verkeken voor McLaren. Tijdens de resterende Grand Prix van Maleisië wordt de strijd om de titel bij de constructeurs beslist, een kampioenschap dat Ferrari echter bijna niet meer kan ontglippen.

Coulthard best of the rest
Ver achter de beide titelkandidaten streden de overige deelnemers om de overige ereplaatsen. David Coulthard lag de hele race derde en stelde de resterende podiumplaats veilig. Barrichello werd vierde, voor Button en Villeneuve.
Jos Verstappen begon de race als veertiende, hij was in de training maar 0,022 seconde minder snel dan zijn teamgenoot Pedro de la Rosa. Zoals we van Jos gewend zijn, maakte hij een erg goede start. Jos lag meteen tiende, maar na tien ronden was het helaas over. Door een elektronisch probleem viel de Arrows stil.

Uitslag Grand Prix van Suzuka:
1. Michael Schumacher, Ferrari, 1:29.53.435
2. Mika Häkkinen, McLaren, op 1.837
3. David Coulthard, McLaren, op 1:09.914
4. Rubens Barrichello, Ferrari, op 1:19.190
5. Jenson Button, Williams, op 1:25.190
6. Jacques Villeneuve, BAR, op 1 ronde

Stand bij de rijders:
1. Michael Schumacher 98
2. Mika Häkkinen 86
3. David Coulthard 67
4. Rubens Barrichello 58

Stand bij de constructeurs:
1. Ferrari 156
2. McLaren 143
3. Williams 36
4. Benneton 20

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet