Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ferrari-show op Indianapolis

Ferrari heeft een keiharde klap uitgedeeld aan McLaren/Mercedes door een prachtige dubbelzege te boeken tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Michael Schumacher kreeg de zege echter niet cadeau en moest vooral in de openingsfase alles uit de kast halen om de overwinning te kunnen behalen. Teamgenoot Rubens Barrichello leek aanvankelijk het tempo vooraan niet bij te kunnen benen door mogelijk een verkeerde set-up, maar kon toch als tweede over de meet komen. Derde werd de Duitser Heinz-Harald Frentzen met de Jordan.

Tekst: Dirk van Zon
Foto: P.R.

De Amerikanen waren laaiend enthousiast over het hele F1-circus en waren dan ook massaal naar Indianapolis gekomen om het spektakel van dichtbij te kunnen gaan meemaken. Naar schatting waren er zelfs zo'n 280.000 toeschouwers op af gekomen! En dat hadden Bernie Ecclestone en Max Mosley natuurlijk nooit durven dromen van tevoren.

De start was voor David Coulthard (vanaf een 2e plaats), maar zijn start was zo ontzettend vals dat het bijna lachwekkend was. Meteen was het dan ook duidelijk dat hij hiervoor een stop & go-penalty zou gaan krijgen, hetgeen ook gebeurde in de 7e raceronde. Coulthard was op dat moment echter verwikkeld in een zwaar gevecht om de leiding met Schumacher en het was duidelijk dat Coulthard concurrent Schumacher min of meer aan het afstoppen was, zodat Coulthard's teamgenoot Häkkinen aan kon sluiten. Met een bloedstollende actie aan het einde van het lange rechte stuk plantte Schumacher echter zijn Ferrari erlangs. Een zeer risicovolle maar o zo mooie manoeuvre, waarbij de beide bolides elkaar lichtelijk raakten.

De race was gestart onder vochtige omstandigheden, maar de baan (vooral het bochtige middengedeelte) droogde snel op. Zodoende kwamen vele coureurs kort na elkaar de pits opzoeken voor droogweerbanden (vrijwel iedereen was op regenbanden gestart). Zo ook Jos Verstappen, die zich inmiddels had opgewerkt naar een 5e plaats (gestart als 13e!).
Als Mika Häkkinen's Mercedes motor ploft schuift Verstappen zelfs door naar de 4e plaats, terwijl hij al op vers rubber staat! Een mooie klassering lijkt in het verschiet te liggen, want de Arrows lijkt als een trein te lopen op Indy. Totdat er een probleem is met de rembalans en de achterwielen blokkeren bij het aanremmen van een bocht op het 'infield"'. De Orange-Arrows spint en schiet de grindbak in. Exit Verstappen.
Ook teamgenoot Pedro de la Rosa haalt de finish niet, want hij moet met technische problemen zijn bolide stil zetten langs de betonnen muur op het rechte stuk.

Ondertussen heeft Ralf Schumacher de 2e plaats in handen, maar ook bij hem slaat de pechduivel toe (motorproblemen). Zodoende komt de tweede Ferrari; die van Barrichello, eindelijk naar voren. Halverwege de race lijkt de Ferrari met startnummer 4 het steeds beter en beter te gaan doen en kan ""Rubinho" aansluiten bij teamgenoot Schumacher. Dat ook diezelfde Schumacher een foutje kan maken wordt duidelijk als hij spint in de langzaamste bocht in het parcours, maar hij kan zijn weg na een vette burn-out gelukkig weer verolgen. "Het team riep over de radio dat ik rustiger aan moest gaan doen. Dat deed ik ook, maar toen verslapte blijkbaar mijn concentratie"", aldus Schumacher.

Met nog enkele ronden te gaan ramt Gaston Mazzacane één van zijn pitcrewleden bij het inrijden van de Minardi pitbox. De man liep daarbij geen levensbedreigend letsel op, maar Mazzacane, die zelfs nog een tijd 4e reed (!), schrok zich een hoedje.
Dat deed ook de op de 3e plaats rijdende Heinz-Harald Frentzen toen hij bij het ingaan van de eerste bocht werd gepasseerd door een veel te laat remmende Jacques Villeneuve. Villeneuve zette namelijk alles op alles om op het podium te komen, hetgeen net mislukte.

Ferrari betoverde Indianapolis en de Amerikanen waren laaiend enthousiast. Wat een schitterende wedstrijd hadden zij mogen meemaken. Een betere promotie voor de F1 in Amerka was niet mogelijk!

Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten, Indianapolis:
1. Michael Schumacher  Ferrari
2. Rubens Barrichello  Ferrari
3. Heinz-Harald Frentzen  Jordan/Mugen Honda
4. Jacques Villeneuve  BAR/Honda
5. David Coulthard  McLaren/Mercedes
6. Ricardo Zonta  BAR/Honda
7. Eddie Irvine  Jaguar/Cosworth
8. Pedro Diniz  Sauber/Petronas
9. Nick Heidfeld  Prost/Peugeot
10. Alexander Wurz  Benetton/Playlife

Stand Wereldkampioenschap F1, coureurs:
1. Michael Schumacher 88
2. Mika Häkkinen 80
3. David Couthard 63
4. Rubens Barrichello 55
5. Ralf Schumacher 24

Stand Wereldkampioenschap F1, constructeurs:
1. Ferrari 143
2. McLaren/Mercedes 133
3. Williams/BMW 34
4. Benetton/Playlife 20
5. Jordan/Mugen Honda 17

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet