Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: F1 coureurs tevreden over Indianapolis

De coureurs zijn tot nu toe erg tevreden met het nieuwe circuit in Indianapolis. Wel moesten ze wennen aan de zogenaamde ""banking" van de baan op het gedeelte van de oval, maar de lay-out van de baan sprak de coureurs erg aan.

Tekst: Dirk van Zon

Dat sommige coureurs lastig tot een compromis konden komen qua set-up (en dan vooral betreffende de down force), lag voor de hand. Er wordt immers gereden op een gedeelte van de oval, waarop je dus zo min mogelijk ""vleugel" wilt hebben, en op het pas aangelegde circuitgedeelte op het binnenterrein, dat erg bochtig is. Daar wil je dus zo veel mogelijk down force hebben.

Jos Verstappen trainde aanvankelijk met een zogenaamde low-down force afstelling. De snelle Nederlander, die twee weken geleden een prachtige 4e plaats scoorde in Italië, haalde veruit de allerhoogste topsnelheid op het rechte stuk (boven de 350 km/ph!). De Arrows kwam in het bochtige gedeelte van de baan maar moeizaam de hoek om, waardoor snelle tijden er dus niet inzaten. Verstappen hierover: ""we hebben expres alles op topsnelheid afgesteld en met de gegevens die we daarme opdeden zijn we steeds verder gegaan met afstellen voor de kwalificatie". Dat was nodig ook want de Ferrari's en McLaren's reden "maar" " 320 km/ph op het rechte stuk en waren ook snel in het bochtige gedeelte. Die teams hadden dus al een aardig compromis gevonden.
De tweede vrije sessie ging het ook met Verstappen een stuk beter, want hij besloot de vrijdag op een 13e plaats (hij had de 19e tijd in de eerste sessie) met een tijd van 1:16.572.

Wel hadden de meeste coureurs wat aanmerkingen over de gladheid van het nieuwe asfalt, maar dat is natuurlijk logisch. Er is immers nog nooit op gereden en de verwachting is dan ook dat als er eenmaal meer rubber op de baan ligt, de baan steeds sneller wordt. Voor de rest niets dan lof van de heren coureurs!

Vrije trainingen Indianapolis, vrijdag:
1. David Coulthard – McLaren/Mercedes 1:14.561
2. Mika Häkkinen – McLaren/Mercedes 1:14.659
3. Michael Schumacher – Ferrari 1:14.927
4. Rubens Barrichello – Ferrari 1:15.144
5. Heinz Harald Frentzen – Jordan/Mugen Honda 1:15.226
6. Ralf Schumacher – Williams/BMW 1:15.249
7. Jarno Trulli – Jordan/Mugen Honda 1:15.646
8. Jenson Button – Williams/BMW 1:15.741
9. Marc Gené – Minardi/Fondmetal Ford 1:15.806
10. Jacques Villeneuve – BAR/Honda 1:16.174
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet