Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Michael Schumacher wint in Italië, Jos Verstappen vierde

Michael Schumacher heeft de Italianen tijdens de Gran Premio Campari d'Italia datgene gegeven waarvoor de tifosi kwamen: een overwinning. Met Häkkinen op plaats twee is de strijd om de titel weer helemaal open. Jos Verstappen kwam op een uitstekende vierde plaats over de finish.

Tekst: Roy van der Laan

De eerste startrij op Monza was een Ferrari-feestje, met Schumacher voor Barrichello. Häkkinen, Villeneuve en Coulthard volgden. De Arrows-coureurs deden het op zaterdag goed, met de tiende tijd voor Pedro de la Rosa en een elfde startpositie voor Jos.

Vlak na de start van de race ging het flink fout, toen Heinz-Harald Frentzen zijn teamgenoot Jarno Trulli raakte. David Coulthard en Rubens Barrichello werden hier ook het slachtoffer van. Pedro de la Rosa vloog achterop de Jaguar van Johnny Herbert, hij werd gelanceerd en crashte zeer zwaar. Gelukkig stapte de coureur ongedeerd uit. Een marshall kreeg hij het zien van het ongeval waarschijnlijk een hartaanval, hij werd met een ambulance afgevoerd. De race werd niet gestopt, maar voortgezet achter de safety car.

Jos achtste
Jos Verstappen, die zich een ongeluk schrok toen hij zijn teamgenoot door de lucht zag vliegen, kwam goed uit het zware ongeval. Onze landgenoot, die evenals De la Rosa een erg slechte start had, lag na de eerste ronde al achtste.
Toen de safety car na een ronde of twaalf de pits inreed, lag Jos al zesde. Koploper Michael Schumacher ging in de laatste ronde achter de safety car vol in de remmen, iets waarop de rijders achter hem niet gerekend hadden. Jenson Button werd verrast, hij raakte bij het uitwijken van zijn voorliggers de vangrail en moest de strijd staken.
Drie ronden later nam Jos de derde plaats in, nadat Villeneuve was uitgevallen met een technisch probleem en Giancarlo Fisichella en Ralf Schumacher hun meerdere in de Limburger moesten erkennen.

Makkelijke zege

Michael Schumacher won de race ogenschijnlijk makkelijk. Hij stond de hele race niet onder druk en moest de leiding in de race alleen even uit handen geven nadat hij eerder dan tweede man Mika Häkkinen de pits had opgezocht.
Häkkinen op zijn beurt stond eveneens niet onder druk van zijn achtervolgers, hij werd onbedreigd tweede. Jos kon zijn derde plaats helaas niet vasthouden. Ralf Schumacher was in het tweede deel van de race toch sneller en wist aldus de derde plek veilig te stellen.
Verstappen kon met een opgeheven hoofd uit zijn Arrows stappen. Vierde achter de topteams Ferrari, McLaren en Williams is een hele mooie prestatie!
De komende dagen zal er hoogstwaarschijnlijk duidelijkheid komen in de toekomst van Verstappen in de Formule 1. Volgens Jos heeft hij nog niet getekend bij Arrows, maar zeker na deze erg fraaie vierde plek zal Tom Walkinshaw zich wel twee keer bedenken voor hij de coureur de laan uitstuurt.

Uitslag:
1. Michael Schumacher Ferrari
2. Mika Häkkinen McLaren
3. Ralf Schumacher Williams
4. Jos Verstappen Arrows
5. Alexander Wurz Benetton
6. Ricardo Zonta BAR

Stand:
1. Mika Häkkinen 80
2. Michael Schumacher 78
3. David Coulthard 61
4. Rubens Barrichello 49

Constructeurs:
1. McLaren 131
2. Ferrari 127
3. Williams 34

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet