Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nieuws van 16 augustus 2000

Heidfeld vanaf volgend jaar Sauber-coureur

Nick Heidfeld heeft een contract getekend bij het Zwitserse team van Peter Sauber. De 23-jarige Duitser verlaat daarmee na één seizoen al de renstal van Alain Prost. Waarschijnlijk wordt hij de vervanger van Pedro Diniz, die juist naar Prost toe gaat.

Tekst: Dirk van Zon
Foto: P.R.

""Quick Nick" tekende voor drie jaar bij Sauber en zegt (hoe kan het ook anders) dat hij er alle vertrouwen in heeft bij Sauber uit te kunnen groeien tot een topper. De F3000 kampioen van vorig jaar (dit jaar werd Bruno Junquira kampioen in die klasse) was verder in beeld bij McLaren en Arrows. Bij McLaren zou de Duitser dan testrijder gaan worden (vervanger van Olivier Panis), maar hij gaf toch de voorkeur aan races rijden bij Sauber.

Peter Sauber is erg blij met het aantrekken van de jongeling. ""Eindelijk! Ik was al langer er gecharmeerd van Nick Heidfeld en wilde hem eigenlijk aan het begin van dit jaar al contractueren. Ik ben blij dat het nu alsnog gelukt is en nu hebben we de kans om een langdurige relatie op te bouwen met een jonge rijder".

Wie er tweede rijder gaat worden bij de Zwitsers is nog niet bekend, maar de namen van Alexander Wurz en Johnny Herbert (mocht die niet naar Amerika vertrekken) gaan al enige tijd de ronde. Ook de naam Verstappen wordt de laatste tijd wel erg veel genoemd, maar om met Jos' eigen woorden te spreken: ""het is eventjes afwachten.""

Button naar Benetton/Renault, Panis naar BAR/Honda

Jenson Button wordt door Frank Williams voor twee seizoenen uitgeleend aan Flavio Briatore, oftewel hij gaat van Williams/BMW naar Benetton/Renault.

Tekst: Dirk van Zon

De 20-jarige Brit wordt bij Benetton de teamgenoot van Giancarlo Fisichella. Bij Williams wordt zijn plaats hoogstwaarschijnlijk ingenomen door de Colombiaan Juan-Pablo Montoya.

Flavio Briatore verklaarde erg in zijn nopjes te zijn met het aantrekken van de F1-benjamin. Vooral het jeugdige speelse karakter van de jonge Brit spreekt hem aan. "Bovendien koppelt hij intelligentie aan talent als hij in een F1-bolide zit".

Button zal volgend jaar trouwens naar aller waarschijnlijkheid een gloednieuwe Renault-krachtbron achter zich hebben liggen. Het gerucht gaat dat de nieuwe V10 niet op tijd klaar is, maar Renault onteknt dat en zegt op schema te zitten qua ontwikkeling en dat de motor meer kracht levert en sterker is dan de huidige motoren in de F1. Bovendien zou het zwaartepunt veel lager zijn.

Olivier Panis wordt de nieuwe teamgenoot van Jacques Villeneuve bij British American Racing.
Panis, die het afgelopen seizoen de derde McLaren/Mercedes bestuurde (hij was de vaste testrijder voor dat team), tekende een contract voor twee seizoenen. In principe had Panis het goed naar zijn zin bij het zeer professionele McLaren/Mercedes, maar hij gaf aan het begin van dit jaar al aan bij Ron Dennis en de zijnen, dat hij weer wedstrijden wilde gaan rijden.

Iedereen ging er ook vanuit dat David Coulthard zijn stoeltje na een aantal races zou gaan verliezen aan Panis (Panis was bij de FIA aangemeld als 3e rijder en niet als testrijder), maar Coulthard's ijzersterke optreden in de eerste seizoenshelft zorgde ervoor dat McLaren nummer 2 de zijne bleef.

Panis heeft tot nu toe één overwinning op zijn naam staan (met een Ligier in Monaco, 1996) en verklaarde veel vertrouwen in de toekomst te hebben bij BAR/Honda.

Het is nog niet zeker waar de huidige bestuurder van de 2e BAR, Ricardo Zonta, heen gaat, maar zijn naam wordt in de Amerikaanse CART-series steeds vaker genoemd.
Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes van het zogenaamde "silly season" in elkaar!

Mika Salo naar nieuwe Toyota team

De Fin Mika Salo, ook vaak genoemd 'de andere Mika'", zal na dit seizoen vertrekken bij Sauber. Hij wordt kopman van het nieuwe Toyota F1 team! Volgend jaar vervuld hij de rol van testrijder, om in 2002 definitief aan races mee te gaan doen.Dat hij volgend jaar nog niet aan races mee kan doen met de nieuwe Toyota, is te wijten aan het feit dat de Japanse autofabrikant zijn entrée met een jaar heeft uit moeten stellen. Dat was weer o.m. te wijten aan het feit dat Toyota van plan was om met een supercompacte V12 motor aan de start te gaan komen, terwijl de FIA besliste dat alle teams alleen nog maar op V10 motorisatie mogen vertrouwen.

Tekst: Dirk van Zon

De 33-jarige Salo heeft alle vertrouwen in Toyota en ziet deze kans als een meer-jaren-plan.
""Het was een moeilijke beslissing om Ferrari & Sauber te verlaten, maar ik denk dat ik deze kans met beide handen aan moet pakken" ", aldus de Fin. Na zijn actieve F1 carriere kan hij bovendien in het management van het team worden opgenomen.

Salo, die overigens al jaren getrouwd is met een Japanse, reed eerder voor Lotus, Tyrrel, Arrows en BAR. Vorig jaar verving hij bij Ferrari met succes de geblesseerde Michael Schumacher.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet