Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Start wederom beslissend in Hongarije. Häkkinen wint overtuigend

Net zoals bijna alle recent verreden Grand Prix', was ook tijdens de Grand Prix van Hongarije de start beslissend. Mika Häkkinen schoot vanaf de derde startpositie naar de kop, en stond de leiding niet meer af. Jos Verstappen werd dertiende.

Tekst: Dirk van Zon

In de training op de Hungaroring was Michael Schumacher de snelste, voor David Coulthard, Mika Häkkinen en Ralf Schumacher. Rubens Barrichello, winnaar van de laatste race, vertrok vanaf de vijfde startpositie. Jos Verstappen moest genoegen nemen met de twintigste tijd. "De auto heeft totaal geen grip", aldus de Limburger. "Ik glij continu over de voorbanden." Jos typeerde zijn trainingsresultaat zelf met 'ontzettend slecht'. Wereldstart
Toen de rode lichten doofden kwam Häkkinen perfect weg; hij nam meteen de leiding. Michael Schumacher en David Coulthard volgden, voor Ralf Schumacher, Rubens Barrichello en Heinz-Harald Frentzen.

Pas tijdens de eerste pitstopsessie kwam in deze stand een wijziging, toen Barrichello Ralf Schumacher passeerde. Ralf stond tien seconden in de pits voor nieuw rubber en brandstof, Rubens slechts 6,7 tellen. Op dat moment had Häkkinen al een flinke voorsprong op Michael Schumacher opgebouwd; de Duitser kon de hele race geen vuist maken tegen de regerend wereldkampioen.

Bij de tweede serie stops kon Coulthard zijn (toch al kleine) achterstand op Michael Schumacher verkleinen doordat de Schot een volle seconde korter in de pits stond. "Schumi" zag de Zilveren Pijl van Coulthard vanaf dat moment tot op de finishstreep beeldvullend in zijn achteruitkijkspiegels, maar hij zag kans om zijn tweede plek te behouden.

Mika Häkkinen won dus onbedreigd, voor Michael Schumacher, David Coulthard, Rubens Barrichello, Ralf Schumacher en H-H Frentzen.

Jos Verstappen haalde de finish en werd dertiende, zijn teamgenoot Pedro de la Rosa zag ook het zwart-wit geblokt en wel als zesftiende. Twee auto's die de race uitrijden, dat was het enige goede nieuws waarmee de Arrows-stal huiswaarts keerde.

Leiding
Door zijn zege nam Häkkinen de leiding in de tussenstand over van Schumacher. De Fin leidt de dans om de titel nu met 64 punten, voor de Ferrari-piloot (62) en David Coulthard (58). Barrichello maakt met 49 punten nog een theoretische kans op de titel, de rest van het veld is inmiddels op zeer grote achterstand gereden.
De strijd bij de constructeurs is ook erg spannend, met McLaren op kop, op één puntje gevolgd door Ferrari.

Uitslag GP Hongarije:
1. Mika Hakkinen (McLaren Mercedes) 1:45:33.869
2. Michael Schumacher (Ferrari) +7.916s
3. David Coulthard (McLaren Mercedes) +8.454s
4. Rubens Barrichello (Ferrari) +44.157s
5. Ralf Schumacher (Williams BMW) +50.437s
6. Heinz-Harald Frentzen (Jordan Mugen Honda) +68.099s
7. Jarno Trulli (Jordan Mugen Honda) +1 ronde
8. Eddie Irvine (Jaguar Cosworth) +1 ronde
9. Jenson Button (Williams BMW) +1 ronde
10. Mika Salo (Sauber Petronas) +1 ronde

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet