Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Duitse Grand Prix met hoog Hitchcock-gehalte

De Duitse Grand Prix van dit jaar op de Hockenheimring was er eentje om niet snel te vergeten. Dat geld zowel voor de toeschouwers als voor overwinnaar Rubens Barrichello.
Barrichello, aankomend weekend te gast op Zandvoort, boekte zijn eerste zege in de F1. Een zege waarvan er waarschijnlijk nog vele gaan volgen.

Tekst: Dirk van Zon
Foto: P.R.

De Braziliaan in Italiaanse dienst startte vanuit schijnbaar kansloze positie, nadat hij op zaterdag tijdens de kwalificatietraining al na enkele minuten (droge) training zijn Ferrari met motorische problemen langs de kant moest zetten. Later in de training kon hij, zij het met de reservewagen, alsnog een tijd zetten, zodat hij in ieder geval gekwalificeerd was. Dat gelukte, maar meer dan een 18e startplek zat er voor Barrichello niet meer in.

De start van wat een Hitchcock-thriller van een race zou gaan worden was verrassend voor Mika Häkkinen, die vanaf de 4e plaats in één keer doorschoot naar de koppositie. Na afloop zou de Fin zelfs zeggen: "die start mag werkelijk in mijn persoonlijke recordboek gezet worden, zo flitsend was hij .
Häkkinen's teamgenoot en pole-sitter Coulthard dook meteen naar rechts om Michael Schumacher af te knijpen op zo'n opzichtige manier, waardoor het duidelijk was dat Coulthard meneer Schumacher een koekje van eigen deeg wilde geven. Schumacher paste namelijk de afgelopen races een dergelijke start-techniek toe, hetgeen lijdde tot wat geruzie tussen de beide kemphanen.

Schumacher moest dus de andere kant van de baan kiezen, om goed de eerste bocht in te kunnen sturen, maar kwam bij die manoeuvre hardhandig in aanraking met de Benetton van Giancarlo Fisichella (als 3e gestart!), hetgeen na een flinke crash einde race voor beiden betekende.
Iedereen bij McLaren wreef in zijn handen, want met de voornaamste belager van het duo Häkkinen/Coulthard was dus al na enkele meters uitgeschakeld en niets leek de McLaren/Mercedessen van weer een dubbelzege af te kunnen houden.

Ook de twee Orange Arrows' van Pedro de la Rosa en Jos Verstappen waren goed door de meleé van de eerste bocht heen gekomen getuige hun 5e en 7e plaats op dat moment. Met name Verstappen had enkele heftige gevechten met o.a. Jacques Villeneuve (Verstappen was in de voorafgaande warm-up training nog gecrasht met Villeneuve) en Johnny Herbert, maar bleef toch weer niet gespaard van materiaalpech. Hij verloor namelijk op het lange rechte stuk zijn complete achterbody (!) van zijn wagen, hetgeen voor paniek in de Arrows pitbox zorgde.
Teamgenoot De la Rosa reed ondertussen fier en vrolijk verder en lag zelfs lange tijd 4e!

Ondertussen was de enige overgebleven Ferrari, die van Barrichello dus, bezig met een stevige opmars. Links en rechts remde de ontketende Braziliaan zijn concurrenten uit en het was duidelijk dat hij bereid was om veel risico s te nemen, om maar naar het McLaren-tweetal te kunnen komen.
Na 14 rondjes Hockenheim lag de Ferrari met startnummer 4 al op de 3e plaats, terwijl er zich boven het circuit donkere wolken samenpakten. Dat de race onder vrijwel droge omstandigheden gestart werd was überhaupt al een wonder, want het hele weekend was het noodweer geweest boven de Hockenheimse piste.
Het vreemde is in Hockenheim dat het op het ene baangedeelte droog kan zijn, terwijl het op een ander gedeelte flink kan regenen. Zo ook vandaag, want terwijl vrijwel het hele circuit droog was, regende het inmiddels in het Motodrom (het stadion-gedeelte) en op start/finish.

Dan is er opeens een hele vreemde situatie op het Duitse Grand Prix-circuit: er loopt een man in een regenpak, met daarop allerlei geschreven teksten, naast de baan en steekt zelfs over (!), vlak voor de aanstormende bolides! De wedstrijdleiding besluit wijselijk om de safety car in te zetten voor enkele ronden, zodat de blijkbaar erg in de war zijnde man onderschept kan worden. Tot op heden is het motief van de betreffende persoon nog niet duideijk.

Na een tweetal rondjes achter de safety car heeft Häkkinen de leiding in handen, gevolgd door Trulli en Barrichello. Het hele veld is door de safety car weer erg in elkaar geschoven en de coureurs moeten blijkbaar weer eventjes wennen aan zo veel verkeer om hun heen, want er zijn de nodige lichte touché's zo links en rechts. Een touché is de brute actie van Pedro Diniz niet te noemen, want de wijze waarop hij Jean Alesi torpedeerd zorgt toch voor vele vraagtekens. Op hoge snelheid boort hij zijn Sauber in de zijkant van Alesi's Prost/Peugeot, waarna beiden betrokken raken bij een zware crash. Zo zwaar dat de safety car ten tweede male moet uitrukken om het veld op te vangen.

Ondertussen houdt het op met zachtjes regenen en nadat de safety car weer de pitstraat is ingereden glijden de wagens bij bosjes van het asfalt. Zo ook helaas onze landgenoot Verstappen, die na afloop zou verklaren dat het missen van het bodywork daar mede oorzaak van was. Het bodywork zorgt namelijk voor een aerodynamisch effect en als zoiets essentieels onbreekt onder dergelijke omstandigheden is het haast niet te doen. Jammer voor "ons Jos".

De McLaren's komen gauw naar binnen voor regenbanden. Maar achter op het circuit is het nog vrijwel helemaal droog en Rubens Barrichello is bereid om de grote gok te wagen en rijdt door op zijn droogweer-banden. Zo neemt hij de leiding over, verliest vervolgens veel terrein op Häkkinen en Coulthard in het stadion, maar wint weer veel aan de andere kant van het circuit.
Barrichello houdt onder de moeilijke omstandigheden stand en als het met nog enkele rondjes te gaan weer droger wordt, lijkt er voor "Rubinho" dan ook geen vuiltje meer aan de lucht. Huilend gaat de emotionele Braziliaan winnend over de streep en wil in de uitloopronde zowat uit zijn Ferrari klimmen van vreugde.
Barrichello is onbeschrijfelijk blij en valt zijn monteurs snikkend in de armen. Ook op het podium zeer emotionele taferelen bij de Braziliaan. De verslagen McLaren-coureurs, welke op de tweede en derde trede van het podium staan, hebben schijnbaar ook een brok in de keel, want ze besluiten om Barrichello spontaan op de schouders te hijsen.

Eén ding is zeker: in Brazilië onstaat een compleet volksfeest, ter ere van hun nieuwe Nationale held; Rubens Barrichello.

Uitslag Grand Prix van Duitsland, Hockenheimring:
1. Rubens Barrichello - Ferrari
2. Mika Häkkinen - McLaren/Mercedes
3. David Coulthard - Ferrari
4. Jenson Button - Williams/BMW
5. Mika Salo - Sauber/Petronas
6. Pedro de la Rosa - Arrows/Supertec
7. Ralf Schumacher - Williams/BMW
8. Jacques Villeneuve - BAR/Honda
9. Jarno Trulli - Jordan/Mugen Honda
10. Eddie Irvine - Jaguar/Cosworth

Stand W.K. F1 voor coureurs:
1. Michael Schumacher 56
2. David Coulthard 54
-. Mika Häkkinen 54
4. Rubens Barrichello 46
5. Giancarlo Fisichella 18
6. Ralf Schumacher 14
7. Jacques Villeneuve 11
8. Jenson Button 8
9. Mika Salo 6
-. Jarno Trulli 6

Stand W.K. F1 voor constructeurs:
1. Ferrari 102
2. McLaren/Mercedes 98
3. Williams/BMW 22
4. Benetton/Playlife 18
5. BAR/Honda 12
6. Jordan/Mugen Honda 11
7. Sauber/Petronas 6
8. Arrows/Supertec 4
9. Jaguar/Cosworth 3
10. Minardi/Fondmetal Ford 0

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet