Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Regerend Wereldkampioen Häkkinen start vanaf pole in Oostenrijk

Eindelijk staat de McLaren/Mercedes met startnummer 1 weer eens op pole position, want het was al weer een tijdje geleden (San Marino 2000) dat Mika Häkkinen vanaf de eerste startplek de race aanvangen mocht.

Tekst: Dirk van Zon

Zijn teamgenoot David Coulthard, dit weekend bezig aan zijn 100ste Grand Prix, start vlak achter de Fin, gevolgd door Rubens Barrichello en Michael Schumacher (inderdaad, in die volgorde!). Schumacher kon niet de ultieme ronde rijden tijdens de kwalificatietraining op de Oostenrijkse A1-ring en klaagde over het feit dat de setup van zijn auto nog niet optimaal was voor dit circuit.

Onze landgenoot Jos Verstappen, die een erg goede testweek meemaakte vorige week op het Engelse circuit van Silverstone (was daar de allersnelste!), had op vrijdag wat probleempjes met de versnellingsbak, maar tijdens de kwalificatie ging het een stuk beter. Verstappen had persoonlijk op nog een hogere positie gehoopt, maar was met zijn 10e plaats op de startgrid best tevreden.

'Bij de start moet ik maar weer eventjes een plaatsje of twee goedmaken en dat ziet het er goed uit om weer punten te kunnen scoren', aldus Jos Verstappen, die zelf natuurlijk ook drommels goed weet dat hij echte raketstarts kan maken. Verstappen's teamgenoot De la Rosa staat twee plaatsen achter hem op de 6e startrij.

Opvallende afwezige is dit weekend Eddie Irvine, want hij werd gisteren halsoverkop naar een ziekenhuis in Londen teruggevlogen met waarschijnlijk een acute blindedarmontsteking. Irvine zal dit weekend daarom niet aan de start kunnen verschijnen en wordt vervangen door de testrijder van Jaguar; de 25-jarige Braziliaan Luciano Burti.
Burti kende de A1-ring echter totaal niet (had niet eens zijn helm en pak bij zich!) en reed naar een 21e startplaats, pal tussen de twee Minardi's van Marc Gené en Gaston Mazzacane.

Opvallend was verder het optreden van de beide Williams/BMW's, met Jenson Button op een 18e en Ralf Schumacher op een 19e startplek. De plaatselijke meteorologen voorspellen echter flinke regenbuien en dan is echt alles mogelijk (ook voor Verstappen!).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet