Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Rob Huff recordwinnaar in Macau met negende overwinning

171119 WTCC R2 Huff
Eerste WTCC-overwinning voor Rob Huff sinds 595 dagen

Rob Huff is de onbetwiste koning van Macau. Zijn overwinning in de tweede FIA WTCC-race was zijn negende zege in Macau en daarmee overtrof hij het record van zijn landgenoot Michael Rutter, die acht maal de motorrace in Macau won. Voor Huff was het de eerste zege van het seizoen in de Allinkl.com-Münnich Motorsport-Citroën. Voor het team is het een mooie beloning nadat de monteurs tot vier uur vannacht moesten werken om de schade na de race van gisteren te herstellen. Achter hem eindigde Norbert Michelisz in de fabrieks-Honda, ook na veel schade gisteren, en Tom Chilton in de Sébastien Loeb Racing-Citroën. Tom Coronel maakte in de race op een opdrogende baan twee plaatsen goed vanaf de achtste startplaats en werd als zesde geklasseerd. Nicky Catsburg reed schade aan het front van zijn Volvo en kwam met gebrek aan vermogen niet verder dan de 13e plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Vanwege de regen – ondanks eerdere voorspellingen voor he teerst dit weekeinde – vindt de start van de race achter de safety-car plaats. Met name bij Police, waar het gisteren twee keer mis ging, ligt heel veel bindmiddel op het asfalt, wat het risico vergroot. Na twee ronden werd de wedstrijd vrijgegeven. Huff neemt de leiding voor Michelisz en Chilton, Björk op de vierde plaats laat een enorm gat vallen en verliest een plek aan Guerrieri. Coronel passeert Bennani en Gleason en klimt op naar de zesde plaats. Vooraan leidt Huff, Michelisz, Chilton, Guerrieri, Björk en Coronel. Catsburg is tiende.

Voor de rest gebeurt er akelig weinig in de race, behalve een drive-through-penalty voor Qing Hua Ma vanwege een regelovertreding tijdens de safety-car-procedure. De meeste auto's rijden meerdere seconden van elkaar, alleen tussen Michelisz en Chilton op de pöaatsen twee en drie is het gat met 0,6 seconden klein. In de zevende ronde verliest Catsburg, met beschadigd front van zijn Volvo na contact met merkgenoot Girolami, de tiende plaats aan Honda-rijder Michigami. In de negende ronde passeert Guerrieri bij het uitkomen van de eerste bocht Chilton en klimt daarmee op naar de derde plaats. Bij Catsburg loopt het niet goed, want even later delft hij ook tegen de beide Zengö-Honda-rijders Szabo en Nagy het onderspit.

In de voorlaatste ronde krijgt Guerrieri een waarschuwingsvlag vanwege rijgedrag, omdat hij bij het verdedigen van zijn positie meerdere malen de lijn gewisseld had. In de laatste ronde raakte de Argentijn alsnog zijn plek kwijt toen hij bij Police een gat liet vallen en Chilton direct profiteerde. Huff reed de overwinning naar huis voor Michelisz, Chilton, Guerrieri, Björk, Coronel, Bennani, Gleason, Girolami en Szabo. Catsburg kwam als 13e over de eindstreep. "Ik reed bij Lisboa achterin bij Girolami, waardoor de luchtinlaat van mijn auto beschadigd raakte en ik geen power meer had. We hadden toch al veel pech dit weekeinde, dit past in het beeld. Jammer, een weekeinde om snel te vergeten", zei Catsburg. Tom Coronel was tevreden met zijn wedstrijd. "Lekker gereden. In de eerste ronde kon ik al twee plaatsen goedmaken en zo scoorde ik opnieuw waardevolle punten", zei de rijder van de ROAL-Chevrolet.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet