Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Toro Rosso bevestigt Gasly en Harley voor 2018

Hartley Gasly

Pierre Gasly en Brendon Hartley mogen in 2018 de kleuren van Toro Rosso - Honda verdedigen in de Formule 1. Gasly was de gedoodverfde favoriet om Sainz en Kvyat op te volgen, Hartley past met zijn 28 jaar iets minder in het ideale Toro Rosso-plaatje.

Tekst: Daan Jeuken

Gasly uit de talentenvijver
Toro Rosso hoort als dochterteam van Red Bull eigenlijk jonge talenten klaar te stomen voor het grote werk. Onder meer Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Max Verstappen gingen Gasley en Hartley voor – ze deden de broodnodige ervaring op in het middenveld bij het voormalige Minardi-team, om daarna klaar te zijn voor de strijd vooraan bij Red Bull.

Met zijn 21 jaar past Gasly perfect in het plaatje. Hij won de GP2 in 2016 en kwam dit jaar uit in de Super Formula, bij gebrek aan plaats in de F1. In Maleisië maakte hij zijn F1-debuut als vervanger van Kvyat. In de vier races die hij dit jaar al voor Toro Rosso reed, wist hij nog geen punten te scoren – mede door veel motorproblemen – maar hij overtuigde het team desalniettemin. "Ik ben super blij dat ik volgend jaar mijn eerste echte Formule 1-seizoen mag rijden. Ik heb er veel zin in en ben super gemotiveerd om in Abu Dhabi en het hele volgende jaar alles te geven. Ik kan niet wachten!"

Hartley verrast
Rondom het tweede zitje bij Toro Rosso hingen lange tijd vraagtekens. In de Red Bull-stal was naast Gasly niemand klaar voor het grote werk, en als alternatief werd onder andere Nobuharu Matsushita genoemd als Honda-protégé. Brendon Hartley maakte na 2012 de overstap van GP2 naar het WEC, waar hij in 2015 kampioen werd met Timo Bernhard en Mark Webber. Hij leek de single seaters al uit zijn hoofd te hebben gezet, maar kreeg ook lucht van de onzekere situatie bij Toro Rosso. De Nieuw-Zeelander trok de stoute schoenen aan door Helmut Marko te bellen met de mededeling dat hij er klaar voor was. En tot zijn eigen verbazing mocht hij in de Verenigde Staten, op 28-jarige leeftijd, debuteren. Daar komt volgend jaar dus een compleet seizoen achteraan.

"Het geeft erg veel voldoening om een kans die eigenlijk als een verrassing kwam, om te zetten in een F1-zitje voor 2018. Ik kon niet blijer zijn. Ik wil Red Bull en Toro Rosso bedanken voor het vertrouwen en deze tweede kans die ze me geven. Dromen kunnen dus toch uitkomen."

Teambaas Franz Tost toonde zich content met het duo. "Het is fijn om Pierre en Brendon al zo vroeg vast te hebben liggen voor 2018. In het laatste deel van dit seizoen hebben ze laten zien dat ze klaar zijn voor de Formule 1. Ze kregen de auto snel onder de knie, presteerden goed en waren altijd klaar voor de uitdaging."

Met de bekendmaking van Toro Rosso zijn er nog maar drie zitjes voor volgend seizoen vacant. Williams heeft nog een plekje vrij, Sauber schijnt in Abu Dhabi het nieuwe duo te onthullen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet