Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Michelin terug in de Formule 1

bmw2

De geruchten gingen al geruime tijd, bovendien werden ze steeds frequenter en luider. Nu is de kogel officieel door de kerk: Michelin keert in 2001 terug in de Formule 1! De Franse bandenfabrikant zal de teams van BMW/Williams en Toyota van racerubber voorzien. Formule 1 was zo ongeveer de enige tak van auto- en motorsport waarin Michelin nog ontbrak.

Tekst: Roy van der Laan
Foto: PR

Vanaf het seizoen 2001 zal Michelin banden en de bijbehorende technische ondersteuning leveren aan het team van BMW/Williams. BMW won het voorbije seizoen reeds de 24 uren van Le Mans met Michelin.
Met ingang van 2003 zal Michelin ook Toyota tot haar Formule 1-klanten mogen rekenen. Ook deze beide partijen hebben gezamenlijk reeds menig glas champagne mogen nuttigen. Het afgelopen seizoen behaalden Toyota en Michelin onder meer successen in de GT racerij en natuurlijk de rallysport.

Op weg naar de zestigste zege
Michelin introduceerde in 1977 de radiaalband in de Formule 1. Van 1978 tot en met 1984 behaalde Michelin 59 GP-zeges en wonnen twee constructeurs en drie rijders met Michelin banden een wereldtitel . Tot de groep rijders die nog altijd met een goed gevoel aan Michelin terugdenkt, behoort ook Jody Scheckter, nog steeds de laatste wereldkampioen bij de rijders van Ferrari.

Michelin verklaarde bij monde van Edouard Michelin, dat het merk de rentree in de Formule 1 meer als een entree ziet. "De Formule 1 heeft de afgelopen vijftien jaar een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. De technologie is veranderd, evenals de banden. Daarom praten we liever over 'toetreden' dan over 'terugkeren'''.

Gevolgen voor Nederland?
Michelin is in Nederland erg actief in de autosport. Voor wat betreft de autorensport, levert Michelin alle banden voor de drie nationale merkencups, te weten de Radio 538 Citroën Saxo CUP, de Renault Mégane Trophy en de Pearle Alfa 156 Challenge. Tijdens eerdere gesprekken van de redactie van Fast Company met de autosportmanager van Michelin Nederland Per de Vries, heeft laatstgenoemde zich al laten ontvallen, dat een terugkeer in de Formule 1 consequenties kan hebben voor de nationale autosportactiviteiten van het bandenmerk. Wij hopen, dat Michelin Nederland deze gevolgen tot een minimum kan beperken.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet