Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mika Häkkinen officieus Wereldkampioen

"Het kan verkeren", zei Bredero. Deze Hollandse uitspraak is vanaf vandaag ook opgenomen in Italiaanse boeken. Op het snikhete nieuwe Maleisische Grand Prix circuit, waar afgelopen zondag de voorlaatste race om de Wereldtitel Formule 1 werd verreden, werden de beide Ferrari's namelijk gediskwalificeerd vanwege onreglementaire barge-boards (stuk body voor de opening van de sidepod). En dat terwijl de Italiaanse volbloeden, met als jockeys Eddie Irvine en de weer opgelapte Michael Schumacher, het hele weekend gedomineerd hadden, zowel in de kwalificatie als in de race.

Tekst: Dirk van Zon

Schumacher mocht namelijk vanaf pole position vertrekken (!),één startplek voor de Ier. Op het podium waren de rollen echter omgedraaid, want nadat Schumacher zijn teamgenoot en titelkandidaat tot tweemaal toe liet passeren (gunstiger voor Eddie's titelaspiraties), mocht Irvine de hoogste trede van het podium beklimmen. Derde werd de geplaagde Mika Häkkinen, die op dit moment lijkt te bezwijken onder de druk die op hem wordt uitgeoefend. Door zijn team, door zijn (vandaag snellere) teammaat Coulthard, maar vooral door de Scuderia Ferrari. Häkkinen werd dit weekend namelijk totaal voor joker gezet door zijn Italiaanse opponenten. Het "Schumacher-effect" lijkt dus te werken.

Bij het podium groot feest bij de Ferraristen, want hun God was terug en hoe! Wellicht had Schumacher de race zelfs op z'n naam kunnen schrijven, mits er geen stalorders waren uitgedeeld. Maar terwijl het Ferrari kamp in een hiep-hiep-hoera stemming verkeerde en McLaren in mineur was, bereikte het bericht dat de Ferrari bolides mogelijk gediskwalificeerd zouden worden het rennerskwartier. Vanzelfsprekend tekenden de ontgoochelde Italianen meteen protest aan, maar Mika Häkkinen lachte in zijn Finse vuistje en mag zich vanaf nu officieus Wereldkampioen noemen. Hij finishte namelijk op een derde positie en schuift dus twee plekken op. Hij zou dus op deze manier de volle mep scoren, terwijl concurrent Irvine er nul scoort. Häkkinen stond al twee punten voor op Irvine, dus reken maar uit. Vanzelfsprekend is hier nog niet het laatste woord over gesproken en de wijze mannen van de FIA zullen zich de aankomende dagen (weken?) in Parijs of Genéve over deze kwestie gaan buigen.

Dan de andere titelkandidaten. Heinz-Harald Frentzen maakte een matig weekend mee. Hij trainde slecht en kwam er in de race ook niet aan te pas. Een (voorlopig) zesde plaats was zijn deel. David Coulthard kon in de beginfase van de race het tempo goed volgen. Hij verschalkte Michael Schumacher nog met een prachtige en risicovolle passeer aktie, maar moest later met technische problemen opgeven.

De Stewarts deden het een stuk beter, met een vierde (Herbert) en vijfde (Barrichello) plek. Mogelijk worden dit dus de plaatsen twee en drie, mochten de Ferrari's daadwerkelijk uit de uitslag worden genomen. Indien de uitslag zo blijft zoals die nu is opgemaakt, dan heeft Ferrari dus zelf de titel bij de coureurs verspeeld door een gigantische blunder. Bovendien staat McLaren nu opeens ook fier en vrolijk aan de leiding in het klassement der constructeurs. Maar zoals vermeld wordt hieromtrent beslist vanachter de groene tafels op het FIA kantoor.
Wordt vervolgd!

Grand Prix van Maleisië (voorlopige uitslag):
1. Mika Häkkinen - McLaren/Mercedes
2. Johnny Herbert - Stewart/Ford
3. Rubens Barrichello - Stewart/Ford
4. Heinz-Harald Frentzen - Jordan/Mugen Honda
5. Jean Alesi - Sauber/Petronas
6. Alexander Wurz - Benetton/Playlife

Stand WK voor coureurs:
1. Mika Häkkinen - 72
2. Eddie Irvine - 60
3. Heinz-Harald Frentzen - 53
4. David Coulthard - 48
5. Ralf Schumacher - 33
6. Michael Schumacher - 32

Stand WK voor constructeurs:
1. McLaren - 120
2. Ferrari - 102
3. Jordan - 60
4. Stewart - 41
5. Williams - 33
6. Benetton - 17

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet