Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mika lacht, Mika huilt op Monza

Op het circuit van Monza werd onder uiterst zonnige omstandigheden de Grand Prix van Italië verreden. De tifosi, in ruime getale aanwezig om de Ferrari bestuurders Irvine en Salo aan te moedigen leken bedrogen uit te gaan komen. Irvine had namelijk zich als 8e gekwalificeerd (twee plaatsen achter Mika Salo!) en kon wederom het tempo van de McLaren's niet volgen op de zaterdag.

Tekst: Dirk van Zon

De start was hectisch. De vanaf een tweede plek startende Frentzen kwam moeizaam weg en Alex Zanardi (vanaf een keurige vierde plaats vertrokken) maakte een superstart en dook als tweede de eerste chicane in. En dat allemaal achter de rug van pole-setter Mika Häkkinen, die de kopstart pakte en meteen weg reed van de rest.

Daarachter vele gevechten, o.a. tussen de sterk opererende Williams-piloten Zanardi en Schumacher. Na enkele ronden liet Zanardi echter z'n teammaat passeren, omdat hij problemen had met zijn bolide (hij verloor o.a. een barge-board). Weer geen geluk dus voor de Italiaanse pechvogel.

Aan kop zat Mika Häkkinen met zeven seconden voorsprong op Heinz-Harald Frentzen op rozen. Maar toen gebeurde er iets dat zelfs Alfred Hitchcock niet had kunnen verzinnen; in de eerste chicane schiet Häkkinen eraf. Boos smijt hij zijn stuur eruit om vervolgens langs de baan in tranen uit te barsten. Het kon Heinz-Harald Frentzen allemaal niets schelen. Hij nam dankbaar de leiding over om die vervolgens niet meer af te staan.

Achter zich nog steeds de vele gevechten, die soms ook wel een beetje werden overdreven. De wijze waarop Tora "Tiger" Takagi namelijk Luca Badoer¹s Minardi torpedeerde was namelijk schandalig. Wat wel een mooi fair gevecht was, was het gevecht tussen Salo (in de eerste Ferrari) en Coulthard in de pitstraat. Mede door een prachtige pitstop reed "de andere Mika" naar een prachtige derde plaats. De tweede Ferrari, die van Irvine, finishte uiteindelijk op een zesde plek en zo kwam Eddie Irvine dus weer op gelijke hoogte in de stand om de wereldtitel. Maar Irvine kon z'n grote mond vandaag weer niet waarmaken.

Alex Zanardi kreeg helaas (weer) geen loon naar werken en werd zevende. Teamgenoot Ralf Schumacher, die tweede werd, stak hem echter een hart onder de riem door hem te bedanken voor het laten passeren."Anders was ik waarschijnlijk niet als tweede geëindigd", zo verklaarde Schumacher. Op het podium dus de "vreemde" gezichten van Heinz-Harald Frentzen, Ralf Schumacher en een breed lachende Mika Salo. Hij reed namelijk kopman Eddie Irvine het hele weekend zoek en zorgde toch nog voor een klein succesje voor de Italianen.

Wie ook weer finaal werd zoek gereden was de bestuurder van de tweede Jordan. De gedemotiveerde Damon Hill toerde namelijk tijdens zijn Zondagmiddagritje naar een tiende plek. Zonde dat de Brit het kostbare zitje van de razendsnelle tweede Jordan bezet houdt, want er staat genoeg jong talent te wachten.

Uitslag Grand Prix van Italië, Monza:
1. Heinz-Harald Frentzen
2. Ralf Schumacher
3. Mika Salo
4. Rubens Barrichello
5. David Coulthard
6. Eddie Irvine

W.K. stand coureurs:
1. Mika Häkkinen 60 pnt.
1. Eddie Irvine 60 pnt.
3. Heinz-Harald Frentzen 50 pnt.
4. David Coulthard 48 pnt.
5. Michael Schumacher 32 pnt.
6. Ralf Schumacher 30 pnt.

W.K. stand constructeurs:
1. McLaren 108 pnt.
2. Ferrari 102 pnt.
3. Jordan 57 pnt.
4. Williams 30 pnt.
5. Stewart 17 pnt.
6. Benetton 16 pnt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet