Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Dubbelslag voor McLaren op Spa-Francorchamps

Op een zonnig (!) circuit van Spa-Francorchamps heeft McLaren/ Mercedes opnieuw een dubbelslag geslagen. Na de saaie Grand Prix van Hongarije, waar de zilvergrijze bolides van achtereenvolgens Häkkinen en Coulthard als eersten over de meet rolden, was die volgorde nu andersom in wederom een wedstrijd die niet één van de spannendste was. De Ferraristen Irvine en huurling Salo kwamen er ook nu niet aan te pas.

Tekst: Dirk van Zon

In de kwalificatie waren de McLarens ook al superieur met de haast vanzelfsprekende pole position voor kwalificatie-koning Mika Häkkinen gevolgd door teammaat David Coulthard. Daarachter de beide Jordans. De eerste Ferrari (Irvine) stond op een teleurstellende zesde startplaats. De kwalificatie werd tweemaal stilgelegd door een huiveringwekkend ongeval van Jacques Villeneuve in Eau Rouge (net als vorig jaar!) en later door een zo mogelijk nog huiveringwekkendere crash van tweede B.A.R.-piloot Ricardo Zonta. Wonder boven wonder mankeerden beide coureurs helemaal niks.

De start was voor David Coulthard, die zijn bolide naast die van McLaren-kopman Häkkinen La Source insmeet. La Source, de eerste bocht na start/ finish en een echte bottleneck, was vorig jaar nog scherprechter tijdens de massacarrambollage bij de start van de race. Nu kwamen alle bolides er echter zonder problemen doorheen, behalve dan dat Coulthard en Häkkinen elkaar toucheerden (niet voor het eerst dit jaar!). Beiden konden echter hun race vervolgen aan de kop van het veld.

Eddie Irvine maakte een berestart en leek de McLarens flink het vuur aan de schenen te gaan leggen, maar na enkele ronden werd duidelijk dat de Ier dat niet kon bolwerken. Ook Frentzen kwam lekker mee in de openingsfase, samen met Ralf Schumacher en Alessandro Zanardi. De sympathieke Italiaan kon eindelijk eens laten zien dat hij wel degelijk een behoorlijke portie kan sturen, getuige zijn tijdelijke vierde plaats in de race.

Ook nu echter weer geen geluk voor deze ongelooflijke pechvogel. Bij de pitstop waren er namelijk problemen met de tankinstallatie, waardoor Zanardi niet de benodigde hoeveelheid brandstof in de tank van de Williams kreeg. Een extra pitstop was zijn deel en hij finishte uiteindelijk net buiten de punten op een achtste plaats. Hopelijk heeft hij a.s. weekend het pechduiveltje niet bij zich op het Circuit Park Zandvoort tijdens zijn demonstratie (samen met teamgenoot Schumacher).

Terug naar de race waarin Pedro Diniz de formule 1 toeschouwers in Eau Rouge voor de zoveelste maal dit weekend liet schrikken door daar te spinnen met een vaartje van 280 km/ph. Diniz wist echter een zware crash te voorkomen.

Aan kop veranderde er niets en opnieuw bleek het McLaren duo weer oppermachtig. Ferrari kwam in het verhaal weer niet voor met een vierde plek voor Eddie Irvine en een zevende plek voor Mika Salo. Door deze resultaten verloor Irvine de leiding in de stand om het kampioenschap, terwijl door het McLaren één-tweetje Ferrari tevens de leiding bij de constructeurs verloor.

Wie er dan als derde op het podium mocht plaatsnemen? Heinz-Harald Frentzen reed heel stiekem naar een derde stek en ook dat is niet voor de eerste maal dit jaar, want de Duitser rijdt echt heel solide zijn races en sprokkelt daarmee vele w.k. punten bijeen.

Bij Ferrari is er de aankomende weken veel werk aan de winkel om voor eigen publiek in Monza een beetje beslagen ten ijs te komen. Wellicht dat een mogelijke comeback van Michael Schumacher net dat beetje extra brengt bij de Scuderia.

Uitslag Grand Prix van België 1999, Spa-Francorchamps:
1. David Coulthard McLaren/ Mercedes
2. Mika Häkkinen McLaren/ Mercedes
3. Heinz-Harald Frentzen Jordan/ Mugen-Honda
4. Eddie Irvine Ferrari
5. Ralf Schumacher Williams/ Supertec
6. Damon Hill Jordan/ Mugen-Honda


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet