Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Frentzen winnaar bizarre GP van Frankrijk

De Grand Prix van Frankrijk is verrassend gewonnen door Heinz-Harald Frentzen. De Duitser won zijn tweede Grand Prix en schonk Eddie Jordan de eveneens tweede zege voor Jordan. Het verloop van zowel de training als de race op het circuit van Magny Cours werd voornamelijk bepaald door de weergoden.

Tekst: Roy van der Laan

Tijdens de tijdtraining gingen Jean Alesi en Rubens Barrichello als eersten de natte baan op. De meeste andere rijders wachtten tot het droger zou worden, maar het ging tijdens de kwalificatietraining alleen maar harder regenen. Het resultaat: Barrichello op pole, Alesi op de tweede startpositie en Olivier Panis (Prost Peugeot) op de tweede startrij. Rijders als Coulthard (vierde), Heinz-Harald Frentzen (vijfde) en Michael Schumacher (zesde) wisten de schade be-perkt te houden, dat gold niet voor Mika Häkkinen (veertiende) en Eddie Irvine (zeventiende).

Superrace Barrichello
Bij de droge start nam Barrichello de leiding, gevolgd door Alesi en Coulthard. In de vijfde ronde nam Coulthard de leiding over en liep snel weg, maar na tien ronden kon de Schot gaan douchen nadat zijn McLaren-Mercedes stilviel.
Häkkinen verging het beter dan zijn teamgenoot. De Fin lag al na enkele ronden in de top zes, na twintig ronden lag hij zelfs al tweede achter leider Barrichello.
Na circa 22 ronden begon het plotseling hard te regenen, waarop iedereen binnenkwam voor regenrubber. Heinz-Harald Frentzen, die op dat moment vierde lag achter Alesi, vertrok met een met benzine afgeladen Jordan uit de pits, iets dat hem uiteindelijk de overwinning op zou leveren.

Benzine sparen
Nadat Jean Alesi voor zijn thuispubliek en tijdens zijn jubileumrace (hij maakte tijdens de GP van Frankrijk in 1989 zijn debuut!) van de baan was gespind, kwam de Safety Car voor lange tijd in de baan. Daardoor verbruikten de auto's enkele ronden minder brandstof. De computers, rekenmachines en herse-nen van alle teams en rijders draaiden op dat moment op volle toeren om te berekenen wat de gevolgen hiervan moesten zijn voor de te volgen strategie. Bij Jordan kwam men tot de conclusie dat Heinz-Harald de race uit moest kunnen rijden zonder nogmaals te stoppen, terwijl de overige toppers wel een tweede stop moesten maken.

Spin Häkkinen
Op het moment dat de Safety Car net het veld had geruimd en de deelnemers (dus) vlak achter elkaar reden, spinde Häkkinen bij een poging de leiding van Barrichello over te nemen. De Fin viel hierdoor terug naar de zevende plaats. Heinz-Harald Frentzen kreeg hierdoor de tweede plaats in handen, een plek die hij later af moest staan Michael Schumacher. De tweevoudig wereldkampioen nam vervolgens de leiding over en liep weg van Barrichello. Enkele ronden voor de finish moest echter iedereen behalve Frentzen naar de pits voor brandstof, waardoor de Duitser de leiding overnam. Häkkinen klom na zijn spin op naar de tweede plaats, Barrichello greep de overgebleven podium-plaats. Ralf Schumacher presteerde weer goed door vierde te worden, voor zijn broer (vijfde) en Irvine (zesde). De beide Prost-rijders vielen in de thuisrace van het team en van motorenleverancier Peugeot net buiten de punten.

Uitslag Mobil 1 Grand Prix van Frankrijk:
1. Heinz-Harald Frentzen Jordan Mugen Honda 1.58.24.343
2. Mika Häkkinen McLaren-Mercedes op 11.092
3. Rubens Barrichello Stewart-Ford op 43.432
4. Ralf Schumacher Willams-Supertec op 45.475
5. Michael Schumacher Ferrari op 47.881
6. Eddie Irvine Ferrari op 48.901
7. Jarno Trulli Prost-Peugeot op 57.771
8. Olivier Panis Prost-Peugeot op 58.531

Stand:
1. Mika Häkkinen 40
2. Michael Schumacher 32
3. Eddie Irvine 26
4. Heinz-Harald Frentzen 23
5. Ralf Schumacher 15
6. Giancarlo Fisichella 13

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet