Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ferrari-dubbel in Monaco

In de training gaat het altijd super met Mika Häkkinen, in Monaco behaalde hij zijn vierde pole op rij. De race is echter een ander verhaal. Michael Schumacher leidde van start tot finish, Eddie Irvine vergrootte de vreugde bij de Italianen met zijn tweede plaats.

Tekst: Roy van der Laan


De tijdtraining op zaterdag leek op een Ferrari 1-2 uit te draaien, maar in de allerlaatste minuut pakte Mika Häkkinen toch nog de pole. Michael Schumacher vertrok naast de McLaren-Mercedes van de eerste rij, hij werd gevolgd door David Coulthard en Eddie Irvine.
Mika begon de race met teveel wielspin, waardoor Schumacher de leiding kon pakken. Irvine wist bij de start ook een McLaren te passeren en pakte de derde plaats, gevolgd door Coulthard, Barrichello en Frentzen.

Niet spannend
De race was wat de kop van het veld betreft niet spannend, de eerste verandering in de top zes gebeurde pas in de 36ste ronde met de opgave van David Coulthard. De McLaren van de Schot rookte al bijna de hele race, een voorbode dat de Zilveren Pijl de finish niet zou halen.

Toen Michael Schumacher halverwege de race zijn eerste en enige pitstop maakte, was zijn voorsprong dusdanig groot dat hij de leiding kon behouden. Eddie Irvine maakte als enige van de rijders in de top twee stops, desondanks werd hij tweede. De Ier had dit mede te danken aan het foutje van Mika Häkkinen, die in Mirabeau uitgleed op de olie van Takagi en veel tijd verloor. De regerend wereldkampioen zag als derde de zwart-wit geblokte vlag.

Sterke race Frentzen
Heinz-Harald Frentzen reed weer een sterke race met zijn Jordan, de Duitser zag als vierde de finish. De vierde plaats was lange tijd in handen van de eveneens prima presterende Rubens Barrichello, die in de eindfase echter op moest geven met een gebroken achterwielophanging. Johnny Herbert, Rubens' teamgenoot bij Stewart, moest overigens met exact hetzelfde probleem opgeven. De Stewart-rijders waren allesbehalve de enige uitvallers, slechts acht rijders haalden de finish.

Vierde keer
Schumi's vierde zege in de straten van Monaco betekende de derde overwinning van Ferrari dit jaar. Alhoewel het seizoen pas bezig is met de opwarmronde, heeft Ferrari vooral in het constructeurskampioenschap al een forse voorsprong. Bij de rijders staan Michael en Eddie netjes 1 en 2. Gaan we het nu, 20 jaar na de laatste wereldtitel van Ferrari bij de rijders, eindelijk beleven?

Uitslag Grand Prix van Monaco:
1. Michael Schumacher Ferrari 1:49.31
2. Eddie Irvine Ferrari op 30.476
3. Mika Häkkinen McLaren op 37.483
4. Heinz-Harald Frentzen Jordan op 54.009
5. Giancarlo Fisichella Benetton op 1 ronde
6. Alexander Wurz Benetton op 1 ronde
7. Jarno Trulli Prost op 1 ronde
8. Alex Zanardi Williams op 2 ronden

Stand rijders:
1. Michael Schumacher 26
2. Eddie Irvine 18
3. Mika Häkkinen 14
4. Heinz-Harald Frentzen 13

Stand constructeurs:
1. Ferrari 44
2. McLaren-Mercedes 20
3. Jordan-Mugen/Honda 16

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet