Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Jos Verstappen testrijder bij Honda

Vlak nadat Honda officieel bekendmaakte in het jaar 2000 in de Formule 1 te zullen terugkeren, werd bekend dat Jos Verstappen een testcontract voor het komende seizoen met de Japanse stal heeft getekend.

Tekst: Roy van der Laan

Honda kiest bij haar rentree in de eredivisie van de autosport niet voor de gemakkelijkste weg, want de constructeur wil (a la Ferrari) zowel de motor als het chassis in eigen beheer ontwikkelen. Jos, die na de ontbinding van zijn contract met Stewart zonder team zat, wacht de zware taak de compleet nieuwe auto in samenspraak met de technici te ontwikkelen. Voor de succesvolste F1-coureur die ons land ooit gehad heeft zal het team niet helemaal nieuw zijn aangezien enkele technici van zijn voormalige werkgever Tyrrell naar Honda zijn overgestapt.
Jos heeft zijn eerste testrit inmiddels al achter de rug, vorige week deed hij op een zeer mistig circuit in Italië een shake down-test.

Kansje?
Honda streeft er uiteraard naar om binnen enkele jaren tot de top te behoren. Het Japanse merk kende reeds grote successen in de Formule 1 als leverancier van motoren aan McLaren in de jaren 1988-1992, waarin vooral de eerste twee seizoenen 'werelds' waren met respectievelijk 15 en 10 overwinningen.
Honda won samen met McLaren vanaf 1988 vier keer op rij de constructeurstitel, Ayrton Senna (drie keer) en Alain Prost zorgden voor evenveel wereldtitels bij de rijders. Het feit dat Honda er alles voor over zal hebben om zo snel mogelijk met de 'grote jongens' mee te doen zal er toe leiden dat in ieder geval de positie van eerste rijder vanaf het jaar 2000 door een coureur met minimaal enkele overwinningen achter zijn naam zal worden vertolkt.
Wordt Jos als dank voor zijn testwerk tweede rijder? De kans lijkt niet gering dat het tweede zitje aan een Japanner gegund wordt, of anders aan een vertegenwoordiger van een land met een grote afzetmarkt (een Amerikaan of een Engelsman).

Champagne
Hoe het ook afloopt, Honda Nederland kan enkele dagen voor oud en nieuw de champagne al ontkurken. Het merk dat zulke goede auto's maakt maar ze in Nederland niet lijkt te kunnen verkopen (over de eerste tien maanden van dit jaar liep de verkoop van Honda in ons land terug terwijl de totale afzet zeer fors groeide) zal volgend jaar over publiciteit op het sportieve vlak niet te klagen hebben.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet