Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Div: Chris van der Drift kampioen in Porsche Carrera Cup Asia

171104 PCCA Drift action 2
Chris van der Drift is kampioen in de Porsche Carrera Cup Asia

Chris van der Drift is de nieuwe kampioen in de Porsche Carrera Cup Asia. De Nieuw-Zeelandse Nederlander kwam als tweede in de tussenstand met een achterstand van vier punten op leider Martin Ragginger naar de finale op het circuit van Shanghai. Winst in de eerste race in combinatie met een tegenvallende prestatie van zijn Oostenrijkse opponent, die vanaf de tiende startplek niet verder kwam dan de zevende positie, was genoeg voor Van der Drift om de leiding in het kampioenschap over te nemen. In de tweede race kende Van der Drift de nodige problemen en eindigde als zesde weliswaar één plaats achter Ragginger, maar ook dat resultaat was voor hem genoeg om de titel voor zich op te eisen. Voor Van der Drift is het zijn derde kampioenstitel na de winst in de Formula Masters in 2008 en zijn eerdere Porsche Carrera Cup Asia-titel in 2015.

Tekst: René de Boer (vanuit Shanghai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Florent Gooden/Porsche, PCCA

"Ik wist wat me te doen stond en ik heb het maximale eruit gehaald", zei Van der Drift na afloop van de eerste race. "Dat ik hier de leiding kon overnemen had ik weliswaar gehoopt, maar daarvoor moet natuurlijk wel alles kloppen." Dat was ruimschoots het geval, want de Oostenrijker Ragginger werd weer eens het slachtoffer van zijn eigen nervositeit. Dat bleek al in de kwalificatie, waarin hij niet verder kwam dan de tiende positie, en in de wedstrijd kon hij ook niet de posities goedmaken om het resultaat te behalen dat hij nodig had om Van der Drift in het kampioenschap voor te blijven. "Het enige dat ik nu in de volgende race moet doen is voorzichtig zijn en punten scoren", wist Van der Drift.

171104 PCCA Hartley Drift
Nieuw-Zeelandse connectie: Brendon Hartley wenst Van der Drift succes voor de race

Ondanks dat hij in de tweede wedstrijd na een matige start het nodige terrein verloor, in de loop van de openingsronde verder terugviel en zelfs nog bijna werd aangereden door de safety-car (!) toen die vanwege een gestrande auto achterin het veld veel te laat de baan op kwam toen de eerste vier rijders al gepasseerd waren, had Van der Drift aan de zesde plaats in de tweede race genoeg voor de titel. "Natuurlijk ben ik hier superblij mee", zei de coureur, die dat ook liet blijken door uitbundige doughnuts in de uitloopronde. "De laatste paar races heb ik de nodige problemen met de handling van de auto gehad, maar dat hebben we dit weekeinde gelukkig onder de knie gekregen. Mijn auto is al behoorlijk oud en vrij vaak gecrasht, dat merk je wel, maar we hebben de afstelling nu redelijk voor elkaar, en het is natuurlijk des te mooier dat we het seizoen nu met het kampioenschap hebben kunnen afsluiten."

171104 PCCA Drift Portret
Blijdschap bij Chris van der Drift na zijn eerste titel sinds 2008

Voor volgend jaar heeft Van der Drift nog geen vaststaande plannen. "Zoals altijd zal het wel weer 'last-minute' worden", lacht hij. "Dit seizoen heb ik voornamelijk in Azië gereden, naast de Porsche Carrera Cup ook de GT Asia, en ik voel me hier wel prettig. Ik had Singapore als thuisbasis dit jaar, we moeten maar afwachten wat het komend seizoen brengt, al denk ik dat dit kampioenschap misschien ook wel helpt."

171104 PCCA Tjia
Shanghai-selfie voor Francis (links) en Christian Tjia/Chia

Uiteraard waren ook de broers Tjia weer vertegenwoordigd in de serie. Met Francis en Christian waren twee van de drie racende broers in Shanghai actief, beide met 911's in de blauw-oranje kleuren van Open Road Racing. In de eerste race eindigde Francis Tjia als 14e algemeen en als vierde in de Pro-am-klasse, Christiaan Chia (die zijn achternaam anders schrijft) werd 17e algemeen en achtste in Pro-Am. In de tweede race herhaalden beide hun Pro-Am-klasseringen en werden respectievelijk twaalfde en 14e algemeen.

171104 PCCA Chia actie
Christian Chia in de strijd met de Thai Suttiluck Buncharoen
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet