Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Verstappen met gewaagde startactie naar comfortabele zege, Hamilton wereldkampioen met p9

Verstappen stadion

Max Verstappen heeft zijn derde zege binnen – voor het eerst met een extreme vorm van overmacht. De Nederlander sloeg zijn slag bij de start door met een gewaagde actie buitenom de leiding van Vettel af te pakken. Hamilton leek te profiteren door Vettel ook voorbij te gaan. Maar de Ferrari-rijder reed eerst met zijn voorvleugel licht tegen Verstappen aan en daarna hard tegen Hamiltons achterband. Resultaat: Vettels vleugel kapot, Hamilton een lekke achterband en de twee titelkandidaten helemaal achteraan. Vettels opmars verliep vervolgens voortvarender dan die van Hamilton, die door de aanrijding ook een beschadige diffuser had. Vettel strandde op de vierde plek. Hamilton eindigde negende en is daarmee verzekerd van zijn vierde wereldtitel.

Verstappen had na die superstart een oppermachtige race, want Bottas kon het tempo van de Nederlander totaal niet pareren. Zelfs toen Verstappen gevraagd werd rustig aan te doen, was hij een halve seconde per ronde sneller dan de Fin. Verstappen was zo relaxed, dan hij grappen kon maken over de boardradio en zich druk kon maken om de snelste raceronde. Die kreeg hij niet, de zege wel.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

890 meter
Een goede start is in Mexico van vitaal belang. De run naar de eerste bocht is een lange, met 890 meter – kom je slecht weg, dan kun je veel plaatsen verliezen. Vettel en Verstappen strijden vanaf de voorste startrij om de dagzege, Lewis Hamilton kan vanaf p3 de titel binnenhalen als hij ten minste vijfde wordt.De drie komen allemaal goed weg en gaan driedik richting de eerst bocht. Verstappen zit in het midden en gaat in de aanval bij Vettel. De twee raken elkaar en Vettel rijdt met zijn voorvleugel tegen Verstappen aan. Die buitenkans wil Hamilton grijpen en hij gaat buitenom bij de Ferrari. De Brit wil achter Verstappen aansluiten, maar Vettel rijdt met zijn voorvleugel tegen het achterwiel van de Mercedes aan. Het levert Vettel een kapotte voorvleugel op en Hamilton een lekke achterband. Vettel kan de ronde enigszins fatsoenlijk uitrijden, maar hij moet wel de pits in en valt terug naar de 19e plaats. Hamilton komt veel later binnen, heeft ook een lange stop en vervolgt de race met 25 seconden achterstand op Vettel. Daarmee liggen de twee titelpretendenten allebei laatste. "Raakte hij me met opzet?", vraagt Hamilton zich op over de radio. "Durven we niet te zeggen."

Verstappen is lachende derde, met een gewaagde en faire move. "Simply simply lovely", roept hij.

P-20171028-01041 news

Bottas profiteert van de chaos en sluit aan achter Verstappen, Räikkönen moet ook Ocon, Hülkenberg en Perez voorbij laten. Achter hem sluit als zevende aan Daniel Ricciardo. Die was als vijftiende gestart, vanwege een vervangen motor. Hij is een mooie opsteker voor de Australiër, maar na een paar rondjes moet hij al binnenkomen vanwege een kapotte turbo en is zijn race voorbij.

Verstappen op rozen
Als de openingsfase een voorbode is voor de race van de race, dan krijgt Verstappen een heerlijke rustige middag aan het front. Hij is na 10 ronden al 4,5 seconde los van Bottas, die traditioneel langzaam is in het begin van races. Daarachter heeft Ocon al 8,5 seconde achterstand op Bottas. De actie zal vandaag hopelijk van de anderen moeten komen. Räikkönen zit dicht bij Perez, maar heeft dit jaar nog weinig opzienbare inhaalacties.

Vettel is wel al druk met zijn opmars, al gaat hij Massa voorbij door de baan te verlaten. Hamilton is na 16 ronden bij de achterhoede aanbeland.

Perez stopt als eerste
Thuisheld Sergio Perez is na negentien ronden de eerste van de topvijf die stopt. Hij opent daarmee de aanval op nummer vier Hülkenberg. Renault reageert, haalt de Duitser ook binnen en die blijft voor de Mexicaan. Nummer drie Ocon komt de ronde daarna en blijft Hülkenberg ook voor. Hülkenberg moet dus nog steeds een plek winnen om zijn eerste podium binnen te halen. Dat gaat vandaag echter weer niet gebeuren, want Hülkenberg krijgt een ERS-probleem en moet zijn auto aan de kant zetten. Bovendien moet hij op de neus kruipen en uit de auto springen, om geen schok te krijgen.

170026 mex

Räikkönen is de stops van de drie man voor hem niet gevolgd en kan nu zijn eigen tempo rijden. Dat is beduidend beter dan Ocon en Perez, dus als hij stopt, zal hij voor de twee terugkomen.

Verstappen lapt Hamilton
Verstappen is na 21 ronden aan de staart van Lewis Hamilton aanbeland. Die krijgt blauwe vlaggen, gaat aan de kant en wordt voor het eerst sinds Spanje 2013 gelapt.

Hamilton heeft het sowieso zwaar, want hij kan maar niet dicht bij Sainz komen. Omdat hij ook veel moet koelen, wordt hem geadviseerd zo nu en dan afstand te bewaren. Het is wachten op de pitstops van de mannen voor hem – Hamilton hoeft misschien helemaal niet te stoppen.

Vettel is wel al redelijk opgeschoten en rijdt na dertig ronden achtste.

Veilige stop Verstappen
Na 32 ronden begeeft de motor van Brendon Hartley het en dat veroorzaakt een virtuele safetycar. Dat levert iedereen een soort van gratis pitstop op en die buitenkans laat niemand liggen. Verstappen komt binnen, Bottas stopt ook en blijft 7,5 seconde achter Verstappen. Räikkönen komt binnen en vervolgt de race als derde, 23 tellen achter de leider. Ook Hamilton en Vettel stoppen – waarom zouden ze niet?

Renault-zenuwen
Is er voor Verstappen geen vuiltje aan de lucht? Persoonlijk niet, zo lijkt het. Maar de drie uitvallers van vandaag, Ricciardo, Hülkenberg en Hartley, moesten allemaal stoppen vanwege een kapotte Renault, al was het bij Hülkenberg niet de motor zelf die de geest gaf. Maar dat zal spannend blijven tot de finish.

Max in zijn element
De voorsprong op Bottas is in ieder geval al tien seconden. Om al het materiaal te sparen, krijgt Max dan ook een mooie opdracht: "Oké Max, we gaan vanaf nu het tempo van Bottas pareren." "Oké, dan doe ik het rustig aan", antwoord Verstappen gevat. Een ronde later: "Hé Max, dat was net zo snel als de vorige ronde." "Het spijt me zeer", antwoord de Nederlander, hardop grinnikend vanuit zijn auto. Bizar.

Perez wil entertainment bieden
Perez rijdt zesde, maar ziet in zijn spiegels de Ferrari van Vettel snel groter worden. Hij zal voor zijn trouwe publiek graag wat willen laten zien, maar Vettel maakt een mooie late uitremactie en pakt de plaats vrij simpel. Het doet Force India besluiten om de Mexicaan nog binnen te halen voor een set supersofts – het kost hem niet eens een plaats en hopelijk kan hij de menigte nog wat mooie dingen laten zien.

M140934

Hamilton in de punten
Na 57 ronden is Lewis Hamilton eindelijk in de punten aanbeland, als hij Massa van p10 verdringt. De Brit kan niet echt een vuist maken in de gevechten, al straalt er ook iets minder urgentie uit dan bij Vettel. Hamilton vraagt over de radio ook al naar de situatie van Vettel. "Die moet tweede worden", wordt hem verteld. "Is dat mogelijk?" "Nee, want daar rijdt Valtteri."

170019 mex

Vettel gaat op dat moment ook Ocon voorbij, waarmee hij vierde ligt. Voor hem ligt Räikkönen, dus Ferrari kan hem gemakkelijk doorschuiven naar de derde plaats. Maar de achterstand van de Duitser op Räikkönen is 24 seconden, terwijl die 26 seconden achterstand heeft op Bottas. Als die situatie zo blijft, heeft Ferrari er dus niets aan om Räikkönen zo ver te laten terugvallen – aan een derde plaats heeft Vettel niets.

Heerlijk gevecht Hamilton en Alonso
Hamilton rijdt op p10 gemakkelijk naar de staart van Alonso, maar die zit ook vlak achter Magnussen. Het betekent dat Alonso ook DRS heeft. Bovendien is Hamilton extra voorzichtig. De eerste aanval van Hamilton wordt afgeslagen door Alonso, bij de tweede komt Hamilton net iets verder en kan Alonso de deur niet dichtgooien. Er is minimaal contact, ze gaan de chicane samen door, maar het is Hamilton die aan het langste eind trekt. Maar voor de Formule 1 is het geweldig om Alonso weer eens te zien vechten met Hamilton.

P-20171028-01041 news

Verstappen wil snelste raceronde
Max Verstappen ligt zo comfortabel aan de leiding, met twintig seconden voorsprong, dat hij ook nog de snelste raceronde wil. Hij rijdt die ronde, vraagt aan zijn team de bevestiging of het de snelste raceronde is en krijgt de bevestiging. Dat Vettel de ronde erna nog de snelste raceronde afpakt, zal Red Bull niet tegen Verstappen hebben gezegd. Want die behaalt een oppermachtige derde zege uit zijn carrière.

Hamilton betwijfelt Vettels intenties
Lewis Hamilton is uiteraard uitzinnig met zijn vierde wereldtitel, maar kan niet ontkennen dat hij hem eigenlijk anders had willen binnenhalen. "Ik had een goede start, maar weet niet wat er in bocht 3 gebeurde. Ik gaf hem [Vettel] alle ruimte. Maar ik heb alles gedaan wat ik kan om terug te komen en heb niet opgegeven. En ik denk dat dat wel typerend is, ik ga altijd door tot het eind. De vierde titel ... het voelt nog niet heel reëel."

Verstappen aan het cruisen
Het was eraan af te zien en horen dat Verstappen het vandaag niet zwaar had – het ontbreken van zweetdruppels was typerend. "De start was cruciaal. Ik ging buitenom en dat pakte goed uit. Dat zij elkaar dan ook nog raakten, was voor mij wel mooi om te zien. Daarna kon ik wegrijden en de race controleren, ik was echt aan het cruisen. En dat was wel lekker, zeker na vorige week."

M140830

Bottas machteloos
Valtteri Bottas eindigde op twintig seconden van Verstappen, machteloos. "De Red Bull was gewoon te snel. Ik heb alles geprobeerd, maar het was niet genoeg."

Räikkönen moest zich weer terugknokken
Kimi Räikkönen verloor bij de start weer veel plaatsen – niet voor het eerst dit jaar. "Aanvankelijk was de start wel goed, want ik zat naast Vatlteri. Maar toen moest ik inhouden vanwege het incident vooraan en konden de mannen me voorbij. Ik had wel de snelheid om me weer terug op te werken, maar toen was het kwaad al geschied."

Uitslag Grand Prix Mexico
1. Max Verstappen, 71 ronden
2. Valtteri Bottas, op 19.678
3. Kimi Räikkönen, op 54.007
4. Sebastian Vettel, op 1:20.078
5. Esteban Ocon, op 1 ronde
6. Lance Stroll, op 1 ronde
7. Sergio Perez, op 1 ronde
8. Kevin Magnussen, op 1 ronde
9. Lewis Hamilton, op 1 ronde
10. Fernando Alonso, op 1 ronde

11. Felipe Massa, op 1 ronde
12. Stoffel Vandoorne, op 1 ronde
13. Pierre Gasly, op 1 ronde
14. Pascal Wehrlein, op 2 ronden
15. Romain Grosjean, op 2 ronden

Carlos Sainz
Marcus Ericsson
Brendon Hartley
Nico Hülkenberg
Daniel Ricciardo
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet