Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Spanning tussen Volvo en Honda in Japan. Chilton en Michelisz winnen op Motegi

AGP16305-800x533

De spanning in de WTCC neemt zienderogen toe. Spanningen tussen Volvo en Honda zorgden voor de nodige straffen en het repect voor elkaars plaatwerk was ver te zoeken. Tom Chilton won onder erbarmelijke weersomstandigheden de enerverende openingsrace. Nicky Catsburg werd negende en Tom Coronel slechts 13de. De hoofdrace werd weer een farce. Het was onmogelijk om te racen door de overvloedige regenval en de invallende duisternis. Er werd nog vijf ronden geglibberd voordat eerst de safety car de baan op kwam en daarna de race definitief werd gestopt. Norbert Michelisz won voor Nicky Catsburg. Tom Coronel werd weer 13de.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: WTCC

Vanwege een onregelmatigheid bij het injectiesysteem waren alle Honda's uit de uitslag van de beide WTCC-wedstrijden van het voorgaande evenement in het Chinese Ningbo geschrapt. Daardoor viel Honda-rijder Norbert Michelisz terug naar de vierde plaats in de tussenstand van het rijderskampioenschap, terwijl Honda de leiding in de strijd om de merkentitel kwijtraakt aan Volvo. Belangrijk om dit nog even aan te stippen voor de twee wedstrijden op Motegi in Japan, waarbij wederom, na de gestopte tweede race op Ningbo in China, de weersomstandigheden uitermate slecht waren. Deze races plannen in oktober in dit gedeelte van de wereld is vragen om problemen.

Kwalificatie
Vanwege de slecht weersomstandigheden werden alle vrije trainingen en de kwalificatie op de vroege zondagochtend verreden. Honda thuisrijder Norbert Michelisz pakte zijn zesde pole voor de hoofdrace gevolgd door Nicky Catsburg (Volvo) die wel voor de openingsrace achteraan moest starten vanwege een motorwissel. De Amerikaan Kevin Gleason mocht na zijn tiende tijd in de kwalificatie van pole beginnen in de openingswedstrijd.

WTCC MOTEGI 2017 0296-800x533

Winst voor Tom Chilton in gespannen openingsrace
Sébastien Loeb Racing coureur Chilton startte zijn Citroën C-Elysée vanaf de eerste rij naast de poleman Kevin Gleason. Chilton pakte onder zware weersomstandigheden gelijk de leiding in de eerste bocht en reed daarna overtuigend naar de winst met een voorsprong van 13.1 seconde op de concurrentie.

Gleason moest na een halve spin in de eerste bocht zijn RC Motorsport teamgenoot Yann Ehrlacher laten passeren die deze tweede plaats tot aan de finish behield na wat schermutselingen met Honda rijder Esteban Guerrieri en WTCC puntenkoploper Thed Björk (Volvo) die elkaars plaatwerk niet schuwden.

De spanningen tussen Volvo en Honda liepen gedurende de wedstrijd flink op. De van achter gestartte Nicky Catsburg kwam in zijn opmars in aanraking met de Honda van Ryo Michigami. Ook de andere Volvo rijder Néstor Girolami liet zich niet van zijn beste kant zien. De Argentijn tikte Honda coureur Norbert Michelisz in een spin, die daardoor kostbare plaatsen en punten verspeelde. Beide Volvo rijders werden door hun acties bestraft met een drive through straf.

De strijd om de tweede plaats ging er hard aan toe. Björk op plaats drie voerde de druk op bij Ehrlacher, maar moest zelf ook in zijn spiegels kijken naar een oprukkende Guerrieri,die onder het motto "Wat de Volvo rijders kunnen doen, kan ik ook", het contact zocht met de Volvo van Björk en na wat gemene tikken de derde plaats overnam. Aan kop trok Chilton zich nergens wat van aan en reed onbedreigd naar de overwinning gevolgd door Ehrlacher en de fanatieke Guerrieri. Björk wist de schade te beperken met een vierde plaats. Sébastien Loeb rijder Mehdi Bennani werd als vijfde afgevlagd voor de van pole gestartte Gleason.

Na een enerverende race werd Norbert zevende voor een sterk verdedigende Rob Huff, die het in Japan niet zo naar zijn zin had. Na zijn drive through straf reed Nicky Catsburg toch nog in de punten met plaats 9. Het laatste puntje was er voor Michigami. Tom Coronel reed naar een dertiende plek.

AGP16693-800x533

Michelisz wint ingekorte hoofdrace
Het was duidelijk dat de weersomstandigheden voor de hoofdrace nog slechter werden. Wheelspin bij overschakelen, grote plassen water op de baan, slecht zicht. Kortom glibberen en glijden.Reden om te starten achter de safety car. Poleman Michelisz werd na 2 ronden losgelaten als koploper gevolgd door een aandringende Catsburg. Björk pakte de vijfde plaats ten koste van Michigami, die daar blijkbaar zo van schrok dat de thuisrijder zijn Honda in de grindbak parkeerde. De winnaar van de eerste race Chilton spinde maar wist uit de grindbak te blijven. Na zeven ronde vond de wedstrijdleiding het welletjes en bracht de safety car de baan op. De Hongaar Szabo ging achter de SC nog de baan af. Na 11 ronden werd de wedstrijd definitief gestopt.

WTCC MOTEGI 2017 0286-800x533

Michelisz deed met zijn winst goede zaken in de titelstrijd. Op 19 november racen de WTCC rijder op het smalle stratencircuit in Macau. De spanning is om te snijden. Met nog vier wedstrijden te gaan maken nog vier rijders kans op de titel.

Uitslag openingsrace:
1. Tom Chilton
2. Yann Ehrlacher +13.158
3. Esteban Guerrieri +15.288
4. Thed Bjork +15.846
5. Mehdi Bennani +19.053
6. Kevin Gleason +20.659
7. Norbert Michelisz +27.349
8. Rob Huff +36.278
9. Nicky Catsburg +36.629
10. Ryo Michigami +37.104

WTCC-Main-Race-podium-800x533

Uitslag hoofdrace:
1. Norbert Michelisz
2. Nicky Catsburg +0.392
3. Nestor Girolami +1.798
4. Esteban Guerrieri +3.306
5. Thed Bjork +5.554
6. Mehdi Bennani +6.196
7. Yann Ehrlacher +7.063
8. Kevin Gleason +7.537
9. John Filippi +7.911
10. Tom Chilton +8.764

Stand:
1. Thed Bjork 228.5
2. Norbert Michelisz 212
3. Nicky Catsburg 209.5
4. Tiago Monteiro 200
5. Tom Chilton 184.5
6. Mehdi Bennani 184
7. Esteban Guerrieri 180
8. Rob Huff 142
9. Nestor Girolami 110
10. Yann Ehrlacher 90

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet