Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Alle Honda's gediskwalificeerd voor volledig China-weekeinde

171028 WTCC Honda
Van de regen in de drup: de Honda's werden gediskwalificeerd voor het weekeinde in China

Slecht nieuws voor Honda voorafgaand aan de thuiswedstrijden voor het FIA WTCC op het circuit van Motegi in Japan: vanwege een onregelmatigheid bij het injectiesysteem zijn alle Honda's, dus zowel de fabrieksauto's als de Zengö-Civics, uit de uitslag van de beide WTCC-wedstrijden van het voorgaande evenement in het Chinese Ningbo geschrapt. Daardoor valt Honda-rijder Norbert Michelisz terug naar de vierde plaats in de tussenstand van het rijderskampioenschap, terwijl Honda de leiding in de strijd om de merkentitel kwijtraakt aan Volvo.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Bij de technische keuring voorafgaand aan het raceweekeinde op het Ningbo International Speedpark op vrijdag werd al een onregelmatigheid aan het injectieysteem van de Honda van Ryo Michigami vastgesteld, waarop de technisch gedelegeerde van de FIA het onderdeel verzegelde en nader onderzoek aankondigde. De uitslag van de races bleef daarmee voorlopig – overigens zonder dat dit op enige wijze naar buiten gebracht werd.

Afgelopen week werd het voorval nader besproken door de technische commissie van de FIA, waarbij vanuit Honda-zijde werd toegegeven dat alle Honda's met het betreffende onderdeel in China reden, en ook tijdens alle sessies. Vervolgens was het aan de sportcommissarissen van dit weekeinde in Motegi, Steven Chopping, Horst Seidel en Kazuo Hioki, om een oordeel te vellen, en dat luidde uitsluiting van alle Honda-rijders van beide races alsmede MAC3 in China.

Door de uitsluiting van de Honda's zag WK-leider Thed Björk zijn voorsprong in de tussenstand groeien naar 3,5 punten op de nog steeds afwezige Tiago Monteiro (die in Japan wordt vervangen door Esteban Guerrieri), terwijl Nicky Catsburg opklom naar de derde plaats in de tussenstand, met 23 punten achterstand op Björk. In het merkenklassement heeft Volvo nu een marge van 64,5 punten op Honda.

Overigens is het niet de eerste keer dat de Honda's in het WTCC worden gediskwalificeerd in verband met wat de fabrikant eufemistisch aanduidt als 'een misverstand omtrent de homologatie': vorig jaar werden de Honda's geschrapt uit de uitslagen van het weekeinde in Marrakesj vanwege een dispuut over de vlakke bodemplaat, die niet conform bleek.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet