Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mika Häkkinen wereldkampioen

Mika Häkkinen is de nieuwe wereldkampioen Formule 1. De Fin leidde de Grand Prix van Japan van start tot finish, zijn opponent Michael Schumacher viel uit met een klapband. Jos Verstappen viel weer uit met versnellingsbakproblemen.

Tekst: Roy van der Laan

Na een intensieve testperiode van vijf weken troffen de Formule 1-rijders elkaar weer op het circuit van Suzuka voor de allesbeslissende Grand Prix van Japan.
Michael Schumacher reed tijdens de tijdtraining de snelste tijd, dit was zijn derde pole op rij. Mika Häkkinen volgde met de tweede tijd, op de tweede rij stonden de teamgenoten van de titelkandidaten David Coulthard en Eddie Irvine.

Achteraan starten
Nog voor de race begon was de uitgangspositie van Michael Schumacher al een stuk verslechterd. De Duitser veroorzaakte een herstart en moest dus achteraan starten, naast Jarno Trulli die hetzelfde overkwam.
Na de start nam Häkkinen meteen de leiding, gevolgd door Eddie Irvine. Michael Schumacher vloog door het veld en lag na de eerste ronde al op de twaalfde plaats, in de vijfde ronde had de Duitser al de zevende plek in handen.

Onmogelijke actie
In de dertigste ronde ramde Esteban Tuero Toranosuke Takagi van de baan. De jonge Argentijn haalde een onmogelijke actie uit, Takagi was na het incident terecht erg kwaad.
Dit ongeval kostte Michael Schumacher de race. De Ferrari reed door brokstukken van de Minardi en de Tyrrell, waarna de rechterachterband klapte. 'Schumi' moest lopend terug naar de pits, beseffend dat de wereldtitel hiermee in handen van Häkkinen terecht was gekomen.

Zege Häkkinen
De Fin reed de hele race op kop en kwam als eerste over de finish. Zijn eerste wereldtitel was binnen! Eddie Irvine zorgde met zijn tweede plaats voor een klein lichtje in het pikzwarte weekend voor Ferrari, David Coulthard vergrootte de vreugde bij McLaren-Mercedes met zijn derde plaats. Damon Hill nam in de allerlaatste ronde de vierde plaats over van Heinz-Harald Frentzen, Jacques Villeneuve pakte het laatste puntje. Jos Verstappen viel in zijn laatste Grand Prix voor Stewart uit met versnellingsbakproblemen.

Bier voor Bridgestone
Ook bij Bridgestone kon het feest beginnen, want de Japanse bandenfabrikant won in zijn thuis-Grand Prix de wereldtitels bij zowel de rijders als de constructeurs. Norbert Haug en zijn collega's zullen op maandag ook wel met hoofdpijn wakker worden nu de samenwerking met McLaren (sinds 1995) eindelijk de wereldtitel opleverde.

Uitslag Grand Prix van Japan:
1. Mika Häkkinen McLaren-Mercedes
2. Eddie Irvine Ferrari
3. David Coulthard McLaren-Mercedes
4. Damon Hill Jordan-Mugen Honda
5. Heinz-Harald Frentzen Williams-Mecachrome
6. Jacques Villeneuve Williams-Mecachrome

Eindstand rijders:
1. Mika Häkkinen 100
2. Michael Schumacher 86
3. David Coulthard 56
4. Eddie Irvine 47
5. Jacques Villeneuve 21

Eindstand constructeurs:
1. McLaren-Mercedes 156
2. Ferrari 133
3. Williams-Mecachrome 38
4. Jordan-Mugen Honda 34
5. Benetton-Playlife 33

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet