Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

ACNN: Verrassende Ooperontitel voor Van der Spek

Ooperon BMW Cup 9 kampioen Van der Spek 10 Boertien Verswijveren daarachter Van Leeuwen Foto Serge Duursma

Het werd feest in Huize Dijkhuis, zondag na afloop van de finaleraces van ACNN op het TT Circuit Assen. Marc Dijkhuis greep de eindzege in de klasse DTC1 en Rianneke Dijkhuis, getrouwd met de vader van Marc, behaalde een zwaarbevochten kampioenschap in de DTC2. Daarnaast werden nog enkele kampioenschappen bij ACNN beslist. In de Zilhouette Cup zegevierde Bernard Blaak (Erm) en hij prolongeerde daarmee zijn kampioenschap dat hij verleden jaar voor het eerste behaalde. In de Ooperon BMW Cup ging de titel naar Dimitri van der Spek (Egmond aan Zee), die profiteerde van technische problemen bij Jan-Peter van Leeuwen (Oosterhout). Het waren de laatste cupraces dit seizoen van ACNN.


Tekst: aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De spanning in de Ooperon BMW Cup bleef hangen tot het einde van de tweede en beslissende race. Jan-Peter van Leeuwen, de trotse lijstaanvoerder en grootste kampioenskandidaat, lag op titelkoers. Maar in race 1 begaf plotseling zijn achterwiel ophanging het en moest hij de pit in. Dat kwam voor naast belager Van der Spek prima uit, want door het uitvallen van Van Leeuwen lag voor hem de weg naar de winst in race 1 open en hij zegevierde zonder problemen.

De technische staf van Van Leeuwen wist daarna het bijna onmogelijke alsnog voor elkaar te krijgen en de auto gereed te maken voor race 2. Daarin zou Van Leeuwen moeten winnen en Van der Spek niet verder mogen komen dan de negende positie, wilde Van Leeuwen de eindzege nog bemachtigen. Maar dat gebeurde niet. Na driekwart van de wedstrijd lag Van Leeuwen eerste en kon Van der Spek vanaf de derde plaats de race controleren en de eindoverwiining in de wacht slepen. "Alle stukjes vielen vandaag precies op hun plek", aldus een lachende Dimitri van der Spek, die de welgemeende felicitaties van Van Leeuwen in ontvangst nam. "Tsja, wat moet ik zeggen. Het is een mechanische sport. Dit gebeurde, maar ik baal natuurlijk wel", aldus Van Leeuwen, die na afloop toch nog wel een lach op zijn gezicht kon toveren. Meendering/Wiegers (Ter Apel) werden in race 2 tweede van de Ooperon Cup.
Overigens worden alle wagens uit de top vijf de komende week nog wel technisch gekeurd, waardoor de uitslag vooralsnog onder voorbehoud is.

DTC2 202 Rianneke Dijkhuis en haar concurrent Jacob van den Outenaar Foto Serge Duursma

Wat was het spannend voor Rianneke Dijkhuis uit Ommen, zondagmiddag op het TT Circuit Assen. Uiteindelijk kon ze lachend met de tweede en derde plaats in de races haar kampioenschap veilig stellen. Maar direct na de beslissende race 2 was ze er nog niet zeker van. Nadrukkelijk vroeg ze vlak voor de prijsuitreiking nog om de berekening van punten en toen ze die eenmaal zag, was de spanning er voor een groot deel af. "Wat mooi. Het is toch gelukt. Wat een spanning. In race 1 ging het niet naar wens, maar ik denk dat het meer aan mijzelf lag dan aan de auto. In race 2 moest ik op mijn concurrent Van den Outenaar letten en zelf niet uitvallen. Maar ik was pas zeker toen ik de punten onder ogen kreeg", aldus de enorm tevreden Ommense.

DTC Cup in het midden kampioenen Marck en Rianneke Dijkhuis Foto Serge Duursma

Voor de familie Dijkhuis ging het in de DTC1 ook voortreffelijk. Marc Dijkhuis (Ommen) had geen moete zijn naaste concurrent achter zich te houden. Stond hij aan het begin van de wedstrijddag nog in punten gelijk met Barry Arendsen, in alle twee races klopte Dijkhuis zijn opponent en kon op die wijze de eerste plaats in de eindstand voor zich opeisen en het feestje voor de familie compleet maken.

Bernard Blaak deed in de Zilhouette Cup wat er van hem verwacht werd. Hij controleerde de wedstrijd en versloeg in race 1 al zijn naaste concurrent Michael Hermans (Deventer) en behaalde daarmee zijn tweede achtereenvolgende titel. Enkele ronden leek het er op dat Hermans zijn laatste strohalm nog zou grijpen, want hij reed voortvarend aan de leiding. Maar in de zevende ronde moest Hermans zijn meerdere erkennen in Blaak. "Ik daagde Michael uit en daarop maakte hij een foutje en kon ik hem voorbij rijden", aldus Blaak. Beide coureurs konden er na afloop om lachen.

Zilhouette Cup midden kampioen Blaak links tweede man Hermans rechts derde man Wieringa Foto Serge Duursma

Maar de grootste lach stond op het gezicht van Bernard Blaak die met de zege zijn Zilhouettetitel prolongeerde. In race 2 kwam Blaak niet meer aan de finish, maar dat gaf geen verandering meer in de eindstand wat betreft de eerste plek. Hermans werd in race 2 derde en eindigde in de eindstand op de tweede plaats. Het was tevens de laatste beslissing in de cupstrijd bij ACNN, want in andere klassen werden de kampioenen een maand geleden al bekend.

Wel ontspon zich nog strijd om de plekken achter de nieuwe kampioen. In de PTC Cup, waarin Ruben Lohuis (Nijverdal) het kampioenschap een maand geleden al voor zich opeiste, was het Rody Kuiper (Staphorst) die zowel in race 1 als race 2 zegevierde. Hij legde hiermee definitief beslag op de tweede plaats in de eindstand. In beide races eindigde Rianne Bergman als derde en zij kwam definitief in bezit van de derde plaats in de eindrangschikking en verzekerde zich van de Ladies Cup, het klassement voor dames.

Piet Hein Eldering zegevierde in beide races van de Avenger Cup. De kampioensequipe Cees de Maar en Rob van Pomeren (Leiden/Maarn) werd in beide wedstrijden tweede.

De zeges in de Open Sport Series gingen naar OSS1: Henk van der Spel (Beilen) en OSS2: Jeroen Liscaljet (Lelystad).
In de gastklasse DRDO ging de winst tweemaal naar de equipe Lubbers/Ruitenbeek.

Op zondag 10 december sluit ACNN het seizoen definitief af, met een race over 750 kilometer, ook weer op het TT Circuit Assen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet