Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Liveblogs

DTM: Liveblog van de DTM-finale op Hockenheim

171012 Liveblog Hankook1

19.00 uur: Voor de laatste keer dit seizoen hield DTM-bandenleverancier Hankook de traditionele sessie 'Meet the Hankook Engineers'. "We hebben in vergelijking met de seizoensstart hier een aantal veranderingen aan het asfalt vastgesteld, die ook hun invloed op de banden hebben", vertelde technicus Thomas Baltes. "Dat zijn oneffenheden, ontstaan door het veelvuldig gebruik van de baan in de loop van het seizoen. De effecten werden ook merkbaar tijdens de eerste vrije training, daar moeten we nog eens goed naar kijken." Voor het komende seizoen rekent Hankook niet op grote veranderingen van de banden ten opzichte van de dit jaar gebruikte specificatie. Voor de aanwezigen kwam de PR-afdeling van Hankook nog met een aardig presentje in de vorm van een Hankook-Competition-vrachtauto van karton, uitgevoerd als adventskalender. Het lijkt nog een beetje vroeg, zeker met de heerlijk nazomerse temperaturen van boven de 20 graden dit weekeinde in Hockenheim, maar over ruim twee maanden is het al Kerst...

171012 Liveblog Hankook 2

18.30 uur: Christian Engelhart sloot met een tijd van 1:41,617 minuten de kwalificatie van de Porsche Carrera Cup Deutschland als snelste af. Met 14 duizendste van een seconde achrerstand eindigde Dennis Olsen als tweede, Michael Ammermüller volgde op de derde plaats. Larry ten Voorde kwalificeerde zich als achtste, Wolf Nathan werd als 20e geklasseerd.

17.30 uur: Callum Ilott start ook op de pole-position voor de tweede FIA EK Formule 3-race. In de tweede kwalificatie was de Brit opnieuw het snelste, voor de Duitser Maximilian Günrther en de Chinees Guanyu Zhou. In de ranglijst van de op één na snelste tijden eindigde Günther bovenaan en start daarmee de derde race vanaf de pole-position, voor Ilott en Zhou. Pedro Piquet was de best geklasseerde Van Amersfoort-rijder als vijfde. Mawson werd twaalfde, nieuwkomer Drugovic 18e en Newey 19e. De VAR-startposities voor de tweede race zijn Piquet als negende, Mawson als elfde.

16.50 uur: Met Mike Rockenfeller, René Rast en Mattias Ekström eindigden er drie Audi-rijders op de eerste drie plaatsen in de eerste vrije training van de DTM. Rockenfeller reed een tijd van 1:31,760 minuten, 0,166 seconde sneller dan zijn merkgenoot Rast en 0,182 seconden sneller dan Rockenfeller. Lucas Auer was de beste niet-Audi-rijder op de vierde plaats, voor zijn Mercedes-merkgenoot Gary Paffett. BMW bezette de plaatsen negen en tien met Bruno Spengler en Maxime Martin.

15.45 uur: Een historisch moment op Hockenheim, waar voor hert eerst de auto's uit het Japans Super GT-kampioenschap op de baan zijn. Ronnie Quintarelli rijdt met de Nissan NISMO GT-R, Heikki Kovalainen bestuurt de Lexus LC 500. Vandaag staan testronden op het programma, zodat de rijders en technici de auto's optimaal kunnennafstellen, morgen en zondag staan demonstratieronden op het programma, waarbij deels ook DTM-auto's rijden.

171012 DTM Liveblog TT

15.30 uur:
Kampioenschapsleider Paul Ellis realiseerde de snelste tijd in de kwalificatie van de Audi Sport TT Cup. De Brit reed een tijd van 1:50,452 minuten en verschafte zich daarmee de beste uitgangspositie voor de eerste race van morgen. Onze landgenoot Indy Dontje (foto) reed met 1:50,503 seconden de tweede tijd, maar is nog 'onder investigation' vanwege het overschrijden van de witte lijn bij de uitgang van de pitstraat. De Zuid-Afrikaan Keagan Masters werd derde, voor de Duitser Kevin Arnold en de Spanjaard Mikel Azcona.

14.30 uur: Na zijn snelste tijd in de vrije training behaalde de Brit Callum Ilott ook de pole-position voor de eerste race van het weekeinde. Hij kwam tot een snelste tijd van 1:31,646 minuten en bleef daarmee zijn landgenoot Lando Norris met 0,159 secondenvoor. Daarachter eindidge Joel Eriksson als derde. Voor Van Amersfoort Racing eindigde Pedro Piquet als zevende. Joey Mawson en Harri Newey werden respectievelijk als 15e en 16e geklasseerd.

13.30 uur:
In de vrije training van de Porsche Carrera Cup Deutschland kwam de snelste tijd op naam van de Brit Nick Yelloly (1:41,950 minuten), maar de Duitser Christian Engelhart kwam er met een achterstand van 0,029 seconden erg dichtbij. De rest van het veld, aangevoerd door de als derde geklasseerde Noor Dennis Olsen, had minstens een halve seconde achterstand. Larry ten Voorde kwan nog niet geheel uit de verf, hij moest genoegen nemen et de 15e tijd van de in totaal 25 deelnemers. Wolf Nathan sloot de sessie als 19e af.

12.30 uur: De Zwitser Yannick Brandt was de snelste in de vrije training van de Audi Sport TT Cup. Hij kwam tot een tijd van 1:50,935 minuten en was daarmee 0,021 seconde sneller dan titelkandidaat Mikel Azcona. De Duitser Fabian Vettel, broer van de viervoudig Formule 1-wereldkampioen, die op Hockenheim zijn thuiswedstrijd heeft, werd als vierde geklasseerd, voor de Poolse Gosia Rdest. De leider in het kampioenschap, Philip Ellis, eindigde als zesde, een plaats voor onze landgenoot Milan Dontje.

171012 Liveblog F3 Ilott


11.15 uur: De Brit Callum Ilott is weliswaar niet meer in de race om de F3-kampioenstitel, maar dat weerhield hem er niet van om in de vrije training de snelste tijd te rijden. In de combinatie van de twee sessies van elk 40 minuten kwam de Britse rijder van het Prema Powerteam tot een tijd van 1:31,891 minuten, waarmee hij 0,034 seconden sneller was dan de Zweed Joel Eriksson. Titelkandidaat Lando Norris, die als leider in het klassement met een riante voorsprong naar Hockenheim kwam, eindigde als derde en was daarmee de beste rookie, voor Mick Schumacher, die als vierde geklasseerd werd. Beste Van Amersfoort-rijder was Pedro Piquet als zevende, Joey Mawson werd tiende. Ook Harrison Newey bleef als 19e nog binnen een seconde van de tijd van Callum Ilott.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet