Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Monteiro nog niet hersteld na crash, Tarquini stapt in als vervanger

171012 WTCC Tarquini
Tiago Monteiro (r.) en Gabriele Tarquini, hier nog samen voor Honda in 2015

Dit weekeinde komt het FIA WK Toerwagens (WTCC) voor het eerst weer eens in actie sinds het evenement in het Argentijnse Termas de Rio Hondo op 16 juli. Een zomerpauze van 91 dagen ofwel 13 weken! Wie verzint zoiets? Maar goed, één man ontbreekt dit weekeinde op het gloednieuwe Ningbo International Circuit in China, en dat is Honda-fabrieksrijder Tiago Monteiro. De Portugees is nog niet voldoende hersteld van een misselijkmakende crash op 6 september, toen zijn Honda Civic vanwege een remdefect met 255 km/h per uur rechtdoor schoot in de eerste bocht van het Circuit de Barcelona Catalunya. Monteiro bracht twee weken in het ziekenhuis door, eerst in Spanje, daarna in Portugal, maar is toch nog niet in de vereiste conditie om dit weekeinde te kunnen racen. Zijn plaats in China wordt ingenomen door routinier Gabriele Tarquini, die twee jaar geleden zonder al teveel plichtplegingen door Honda aan de dijk wird gezet.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: FIA WTCC

Aanvankelijk werd er weinig gemeld rondom de crash van Monteiro, die in de betrekkelijke anonimiteit van een privé-testsessie van het JAS-team plaatsvond. De crash vond plaats in de allerlaatste ronde van een driedaagse test. "Ik heb in mijn 20 jaar in de autosport een paar flinke klappers gemaakt, in ChampCars, Indy en in de Formule 1, maar ook in het WTCC, zoals vorig jaar op de Nordschleife, maar dit is de eerste keer in 20 jaar dat ik echt pijn had", meldde Monteiro deze week via de sociale mediakanalen van het WTCC. "De crash was dusdanig zwaar dat ik buiten westen raakte. De eerste dagen waren zwaar omdat ik problemen had bij het ademhalen en bij het spreken. Ik zag dubbel, ik was misselijk en had een splijtende hoofdpijn." Uiteindelijk lag Monteiro zo'n twee weken op de intensive care, maar daarna was het duidelijk dat hij geen blijvend letsel aan het incident zou overhouden.

Leider in WK-stand ontbreekt
Ondanks een intensief revalidatieprogramma, gericht op terugkeer dit weekeinde in China, werd de Portugees echter nog niet voldoende fit bevonden door de dienstdoende artsen. Daarmee ontbreekt dus de leider in de tussenstand van het WK, waarin Monteiro met 200 punten op de eerste plaats staat, gevolgd door Volvo-rijder Thed Björk (188) en Honda-teamgenoot Norbert Michelisz (171). Zoals gemeld springt Gabriele Tarquini, in 2009 wereldkampioen en Monteiro's teamgenoot bij Honda in de jaren 2013 tot en met 2015, als vervanger in. "Er is niemand die ik liever in mijn auto zou zien", zei Monteiro, die zich nu richt op een mogelijke terugkeer tijdens het volgende WTCC-weekeinde in het Japanse Motegi op 28 en 29 oktober.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet