Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

ETCC: Peter Fulín is FIA ETCC-kampioen 2017

171009 ETCC Fulin
Krenek Motorsport-SEAT-rijder Peter Fulín won de ETCC-titel

Winst in de tweede race op het circuit van Most in Tsjechië was genoeg voor SEAT-rijder Petr Fulín om voor eigen publiek de titel in de FIA European Touring Car Cup binnen te halen. In de eerste wedstrijd kwam de Bulgaar Plamen Kralev als eerste over de eindstreep, maar hij kreeg naderhand een tijdstraf van tien seconden opgelegd voor het veroortzaken van een aanrijding met de Zwitser Christjohannes Schreiber. Daarmee ging de overwinning in race één naar de Hongaar Norbert Nagy. Schreiber had weliswaar ook nog titelkansen, maar zag die in rook opgaan door een crash in de tweede race na een duel met Igor Stefanovski. Zo was de weg vrij voor Fulín om in stijl met een overwinning de titel te behalen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA ETCC

171009 ETCC Kralev
Eerste over de lijn in race één, maar niet de winnaar: Plamen Kralev

Met nog vier titelkandidaten voorafgaand aan het laatste raceweekeinde, tevens het eerste optreden van de FIA ETCC op het Automotodrom Most, was de uitgangspositie spannend. Fulín kwam als leider naar zijn thuisweekeinde, maar ook Schreiber, Stefanovski en Nagy hadden nog titelkansen. Die vier bepaalden ook het beeld vooraan het veld in de eerste race. Schreiber nam bij de start de leiding, maar raakte in de tweede bocht van de baan. Vervolgens streden Nagy, Fulín en Stefanovski om de leiding. Fulín nam in de tweede ronde de kop en hield die een tijdlang vast, terwijl Stefanovski in de zevende ronde Nagy psseerde. Vervolgens ramde Stefanovski Fulín, waarop Nagy de Tsjech passeerde. Stefanovski kreeg een drive-through-penalty en speelde daardoor geen rol meer, maar de opstomende Plamen Kralev maakte de ene na de andere positie goed en nam uiteindelijk de leiding over. De Audi-rijder kwam als eerste over de finish en leek daarmee zijn eerste zege te kunnen vieren, maar naderhand kreeg hij een tijdstraf van tien seconden voor een wat te drieste aanval op Schreiber, waardoor Nagy alsnog de overwinning erfde. Daarachter volgden Fulín en Schreiber op de tweede en derde plaats, Kralev eindigde na zijn straf als vierde. Fulín leidde na de eerste race in de tussenstand met 70 punten, drie meer dan Nagy en zes meer dan Schreiber.

171008 FIA ETCC Most uitslag race 1

171009 ETCC Team
Blijdschap bij het winnende Krenek-team van Peter Fulín na het behaalde succes

Igor Stefanovski, achtste in de eerste race, startte vanwege de 'reversed grid' in race twee vanaf pole, maar de Tsjech Václav Nimc nam de leiding. In de tweede ronde echter raakte Nimc zijn plek kwijt aan Stefanovski, terwijl ook Schreiber er voorbij kwam. De Zwitser moest winnen om nog kampioen te kunnen worden, maar in een aanval op Stefanovski raakte hij van de baan en belandde in de vangrails. Fulín profiteerde, nam de leiding en reed vervolgens zonder problemen zowel de overwinning als de titel naar huis. Nagy reed even op de tweede plaats, maar miste daarna zijn rempunt en viel terug achter Stefanovski en Kralev. Laatstgenoemde wist in de tiende ronde nog Stefanovski te passeren en eindigde zo als tweede achter Fulín, Stefanovski werd als derde geklasseerd. Opmerkelijk: Peter Fulín jr., de 21-jarige zoon van de kersverse kampioen, sloot zijn ETCC-debuut als vierde af.

171008 FIA ETCC Most uitslag race 2

171008 FIA ETCC Eindstand na 12 races
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet