Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Toro Rosso laat Pierre Gasly nu al debuteren

P-20170410-01093 news

Pierre Gasly maakt de komende GP van Maleisië voor Toro Rosso zijn F1-debuut. Dat lijkt vast te staan nu diverse bronnen hebben bevestigd dat de Fransman op Sepang de plek inneemt van Daniil Kvyat. De regerend GP2-kampioen is aan een sterke tweede seizoenshelft bezig in de Japanse Super Formula en wordt nu geëvalueerd voor een volledig F1-seizoen bij Toro Rosso in 2018.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Toro Rosso

Het oorspronkelijke plan om Gasly voortijdig zijn F1-debuut te geven, ontstond toen bij Renault de wens opkwam om Carlos Sainz Jr met onmiddellijke ingang te laten overstappen naar het Franse fabrieksteam. Het idee leek in de la te worden gestopt toen Jolyon Palmer daar een stokje voor stak en omdat Toro Rosso hoopt om mét Sainz een kans te maken op de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap. Maar Red Bull wil zijn belangrijkste junior kennelijk toch nu al evalueren voor het seizoen 2018.

P-20160519-00870 news

Daarom moet Daniil Kvyat plaatsmaken voor de Fransman, die dit seizoen actief is in de Super Formula in Japan. Gasly kan in principe meedoen aan alle resterende races op de F1-kalender, behalve de Amerikaanse GP op het Circuit of the Americas in Austin.

Na twee zeges op rij en een tweede plaats staat Gasly in het Super Formula-kampioenschap een half punt achter op klassementsleider Hiroaki Ishiura, met de dubbele race op Suzuka op 22 oktober nog voor de boeg. Als Gasly de titel wil veroveren, moet hij dat weekend in Japan aan de bak en mist hij zodoende de GP van de Verenigde Staten.

P-20160519-00834 news

Het lijkt logisch om Kvyat voor Austin te laten terugkeren in de tweede Toro Rosso. Het is daarom maar de vraag of Red Bull met deze stap Kvyat definitief op een zijspoor zet, ook al heeft de Rus een betrekkelijk lusteloos seizoen achter de rug. Bovendien heeft Red Bull niet zomaar een andere coureur uit eigen kweek die in 2018 naast Gasly in de tweede Toro Rosso kan plaatsnemen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet