Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

FIA ETCC: Schreiber en Stefanovski houden titelstrijd open met zeges in Zolder

170920 ETCC Zolder Race 1 start
Waar zijn de dagen van de 'Bergischer Löwe' gebleven? ETCC-start op Zolder. Nee, er was geen tweede startgroep...

Met elk één overwinning op het circuit van Zolder hielden de Zwitser Christjohannes Schreiber in de Rikli Motorsport-Honda en Igor Stefanovski in de Stefanovski Racing-SEAT hun titelkansen in de FIA European Touring Car Cup in stand. Petr Fulín had als leider in de tussenstand een matig weekeinde met één derde plaats als beste resultaat, zodat zijn voorsprong in het rijdersklassement daalde naar zes punten. Ook Zengö Motorsport-rijder Norbert Nagy heeft nog titelkansen, wat het aantal kandidaten op vier brengt. Dat betekent dat de beslissing moet vallen tijdens het laatste raceweekeinde van het seizoen op 7 en 8 oktober in het Tsjechische Most.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Met een bliksemstart vanaf de vierde plek op de grid nam Christjohannes Schreiber nog voor de beroemde 'eerste linkse' op Zolder de leiding in de eerste race en stond die vervolgens ook niet meer af. In de beginfase wist Igor Stefanovski de Zwitser nog flink onder druk te zetten, maar naarmate de race volgde liep Schreiber steeds meer op de Macedoniër uit. In de slotfase kwam Stefanovski op zijn beurt meer en meer onder druk van Peter Rikli en pole-sitter Norbert Nagy, die hem uiteindelijk in een gezamenlijke manoeuvre passeerden. Stefanovski parkeerde vervolgens zijn auto in de pits met een volledig versleten linker voorband, maar werd uiteindelijk toch nog als achtste geklasseerd, waarmee hij de tweede race vanaf pole mocht vertrekken. Achter Schreiber completeerde Peter Rikli het dubbele succes van het Rikli Motorsport-team door als tweede te eindigen, Nagy kwam met zijn Zengö-SEAT als derde over de eindstreep.

170919 FIA ETCC Zolder uitslag race 1

170920 FIA ETCC Zolder Stefanovski
Igor Stefanovski won race twee

In race twee profiteerde Stefanovski van zijn goede uitgangspositie en won probleemloos, voor Peter Rikli, die al in de eerste ronde was opgeklommen van de zevende naar de tweede plaats. Daarachter echter was teamgenoot Schreiber minder fortuinlijk: zijn Honda werd aan het eind van de eerste ronde in de Jacky Ickx-chicane in de grindbak getikt door de Audi van gastrijder Rudolf Pesovic, die ook Fábio Mota in zijn actie meenam. Enkele honderden meters verder strandde Pesovic op zijn beurt, toen hij in de 'eerste linkse' hard in de vangrails knalde. Dat leidde tot een safety-car-procedure. Bij de herstart in ronde zes behield Stefanovski de leiding voor Rikli, terwijl Fulín Pfister passeerde en zo de derde plaats overnam. Zo bleef de volgorde tot aan de finish.

170919 FIA ETCC Zolder uitslag race 2

170919 FIA ETCC stand na 10 van 12 races
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet