Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

ACNN: Vader en zoon Hermans samen op circuit

Noah en Michael op Meppen

Je ziet ze steeds vaker, de duo's. Vader met zoon, vader met dochter en beiden actief bij ACNN. Begin dit seizoen kwam bij die tweetallen ook Michael Hermans met zijn zoon Noah. Senior in de Zilhouette Cup en junior in de PTC Cup. En wie schetst de verbazing van velen op de dag van dit interview, op 18 juni Racepark Meppen, vader en zoon komen beiden uit in de PTC Cup.

Tekst: Fred Lubbers
Foto's: Serge Duursma en Fred Lubbers

"De Zilhouettes hebben nu een vrij weekend en Huub Mali kon niet rijden in de PTC Cup. Daardoor mocht ik een keer zijn auto lenen", zegt Michael Hermans. Een week eerder reed Hermans sr. nog erg succesvol in de Zilhouette op Spa-Francorchamps. "Het is wel even wennen in deze PTC-wagen", zegt Michael. "Deze wagen heeft voorwielaandrijving en de Zilhouette is achterwiel aangedreven. Ik merk nu wel dat Meppen een heel mooi baantje is voor deze kleine racewagens."

RRT 4578

Michael racet sinds 2011 en vanaf het begin is Noah mee geweest naar de circuits. "Zo ben ik ook besmet geraakt met het racevirus", zegt junior. "En hij is net geslaagd voor zijn mavo-examen en nu mag hij het gehele seizoen door racen. Ook van zijn moeder", voegt Michael er lachend aan toe.
Het afgelopen jaar draaide bij Noah heel veel, bijna alles, om het races. "Elk vrij uur was ik er mee bezig. Een week voor mijn examen heb zelfs nog een race gereden. Thuis ben ik ook veel met de simulator bezig."

In november van het afgelopen jaar wist Noah zijn racelicentie in de wacht te slepen. "Dat ging redelijk soepel. Het moeilijkst vond ik toen het netjes rijden. Binnen de lijnen van het circuit rijden. Dat heb ik nu nog wel een beetje."

Vader Hermans heeft al een jaar of zeven zijn licentie, maar kent zijn zwakke punt ook. "Dat is het bewaren van de concentratie, vooral het laatste kwartier van een race. Daardoor zijn mijn rondetijden nog niet constant genoeg. Daarnaast heb ik op het TT Circuit moeite met de Ramshoek. Daar ben ik enkele jaren geleden hard afgegaan en sindsdien verlies ik daar wat terrein op de concurrentie. Misschien is het niet verkeerd om eens wat extra lessen te nemen, speciaal voor die bocht."

Ervaring kan Hermans overigens niet worden ontzegd. "Na een begin in een Porsche bij de DNRT, was ik eigenlijk op zoek naar meer racetijd. Tweemaal een half uur is erg weinig. Toen ik Hielke Oosten, die destijds Zilhouette had, ontmoette, kwam ik ook in aanraking met ACNN. Een volledig uur rijden is natuurlijk geweldig. Zo heb ik de overstap gemaakt."

RRU 2995

Het rijden van wat langere races spreekt de heren Hermans wel aan. "Ik had amper een maand mijn licentie, toen de 5 Uur van Assen was. Daar kreeg ik van Peter Grondel geen toestemming voor om te starten, maar we willen dit jaar in ieder geval meedoen", zegt junior. Michael Hermans heeft nog een ander doel met zijn zoon: "De 24 Uur van Francorchamps. Dat lijkt me geweldig."

Omdat beide mannen niet over een echt technisch knobbel beschikken, hebben zij het onderhoud van hun racewagens uitbesteed aan anderen. Noah rijdt met een wagen van Lohuis Autosport, terwijl Michael zijn Zilhouette laat onderhouden door Peter Achterberg in Emmen. "Maar", licht Michael toe, "bij wedstrijden sta ik met mijn Zilhouette ook bij Lohuis. Het is een leuk en prettig team. Er valt goed mee te werken."

Op de dag van het interview moest senior overigens zijn meerdere wel erkennen in junior tijdens de PTC-races. In race 1 werd Noah tiende en Michael vijftiende. In race 2 pakte Noah een prachtige vijfde plek, terwijl Michael in twaalfde positie over de finish ging.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet