Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: 39e Essen Motor Show. "Your care is more"

Het thema van de 39e editie van de Essen Motor Show luidt voor 2006 "Your car is more". De voormalige Jochen Rindt Show werd in 1968 voor het eerst door de posthume Formule l wereldkampioen uit 1970 voor het eerst georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste vakbeuren ter wereld.

tekst Willem J. Staat

 ralllyecarrieredromen
Crëert het wegblijven de F1 betrokkenheid meer belangstelling voor de rallyesport? Foto: Willem J. Staat.

Waar blijven de fabrikanten?
Hoewel er enorm veel autosport op de Essen Motor Show te genieten valt, laten de grote fabrikanten het dit jaar een beetje afweten. Grote afwezigen Mercedes, BMW, Renault, Toyota, Honda. Een opvallende overeenkomst is dat deze betrokken partijen allen in de Formule l actief zijn.Deelname aan dergelijke megabeurzen lijken budgettair niet meer verantwoord? Een tegenvaller voor het jonge publiek waarop men zich pretendeert te richten. Een economische of toekomst-trend? In ieder geval kon men zich niet achter teruggang in de "Duitse conjunctuur" verschuilen. Die trok juist de laatste weken aan. Vele experts uitten nogal wat kritiek op het wegblijven van de grote fabrikanten. Anderzijds opent dit voor de toekomst mogelijk meer perspectief voor de gespecialiseerde bedrijven in de autosport?

 Audi R10  TDI
Le Mans is het thema van de 39e editie van de Essen Motor Show. Foto: Willem J. Staat.

Veel autosport thema's
Ondanks het wegblijven van de grote concerns vielen er bijzonder veel autosportthema's te signaleren. De Showhal had dit jaar als thema de 24 Uursrace van Le Mans. Een prachtige expositie. Hoewel de organisatie de Renault en Peugeot die op Le Mans geschiedenis schreven had aangekondigd, vielen ze niet in Essen te bespeuren. Ook de F3 Verein pakt uit met een prachtige expositie van F3 bolides die in het Duits Kampioenschap historie schreven. Vele interessante dingen vallen er te bewonderen in de z.g. Motorsportgaleria, die in de verbingshal plaatsvindt, die hal 3/2 en 4/7 met elkaar verbindt. Ook de Formule l was goed vertegenwoordigd, zowel in historische- als moderne vorm.

 FS March 751
Zelfs de F&S March 761 krijgt een historische eerbetoon bij de expositie 100 Jaar Grand Prix. Foto: Willem J. Staat.

De AVD vestigt aandacht op het feit dat er reeds honderd jaar Grand Prix-wedstrijden worden verreden. Op het klassieke gedeelte van de Essen Motor Show vallen enkele fraaie gerestaureerde exemplaren te bewonderen, waarbij sommige F1-dummies nogal zwak afsteken.

Primeurs
Over de primeurs van de DMSB, ADAC GT- en de American Stockcar Europe Series werd op onze site al uitgebreid verslaggeving gedaan. Een onverwachte gast de afgelopen dagen was Willy Weber, "voormalig" manager van Michael Schumacher. Weber was samen met de ex-Zwitserse F1 commentator en ex-coureur Marc Surer bij de satellietzender Premiere te gast. "Ik heb nog getracht Schumacher over te halen om een jaar door te gaan, maar anderzijds zou het toch wel moeilijk voor hem zijn geworden om dit hoge niveau vast te houden" is Weber overtuigd.

 Weber-Surer
Willy Weber: "Het zou niet verkeerd zijn als Bernie Ecclestone de A1 GP-aandelen zou overnemen." Foto: Willem J. Staat

Weber heeft inmiddels twee nieuwe Junioren onder contract, namelijk Nico Hülkenberg, die het in de A1 Grand Prix uitstekend doet, en Formule BMW Junior Cup-winnaar Christian Vietoris. Willy Weber: "Ik wil dat jonge coureurs van mijn ervaring kunnen profiteren. In Hülkenberg zie ik een parallel met Michael Schumacher." Ook lanceert Weber nog een interessante opmerking over de A1 Grand Prix-series. "Het zou niet verkeerd zijn als Bernie Ecclestone daar de aandelen zou overnemen." verklaart hij ongevraagd. Op de vraag of de nieuwe talenten van Weber in de F1 komen zegt de succesvolle manager: "Dat is op dit moment totaal niet belangrijk, belangrijk is de volgende stap."

Le Mans bij Audi en Porsche
Le Mans was niet het alleen het thema van de showhal, maar ook bij Audi en Porsche. Men kon de R10 TDI, die de ALMS-series en Le Mans won van nabij bewonderen terwijl Porsche de LMP2 Penske Porsche RS voor het eerst in Duitsland exposeerde. Deze auto wordt zoals bekend in 2007 eveneens aan privéteams ter beschikking gesteld.

 Penske Porsche RS
In 2007 eindelijk in Europa, de LMP2 Penske Porsche RS.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet