Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Norbert Michelisz weerhoudt lokale held Monteiro van pole, bizar incident beëindigt weekeinde Tom Coronel

170624 WTCC Vila Real Michelisz kwalificatie
Evenals op de Nürburgring was Norbert Michelisz ook in Vila Real het snelst in de kwalificatie

Niet lokale held Tiago Monteiro, maar zijn Honda-merkgenoot Norbert Michelisz start morgen vanaf de pole-position voor de hoofdrace van het FIA WTCC op het stratencircuit van Vila Real in Portugal. Met zijn tijd van 1:55,845 minuten bleef Michelisz de Brit Rob Huff in de Allinkl.com-Münnich-Citroën 0,684 seconden voor. Op de tweede rij start Thed Björk als beste Volvo-rijder, gevolgd door Monteiro in de Honda, die na de snelste tijden in Q1 en Q2 als favoriet aan de 'shoot-out' begon, maar door een fout niet verder kwam dan de vierde tijd. Daarachter start Nicky Catsburg met de Volvo als vijfde, hij brak zijn vliegende kwalificatieronde in Q3 voortijdig af vanwege vibraties. Tom Coronel kwam helemaal niet in actie: na een ronduit bizar incident in de eerste vrije training is zijn ROAL Motorsport-Chevrolet Cruze te zwaar beschadigd om dit weekeinde nog te kunnen rijden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC

Aan merkwaardige incidenten in het WTCC geen gebrek. De safety-car die in Pau ooit Franz Engstler uit de race ramde, stakingen waardoor de teams in Macau weliswaar de auto's, maar geen materiaal hadden, een circuitje in China dat die naam niet verdiende en zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Maar wat er vandaag in Vila Real gebeurde, verdient bepaald geen schoonheidsprijs en is een officiële race voor een FIA-wereldkampioenschap gewoon onwaardig. In de eerste vrije training had Tom Coronel een probleem met zijn ROAL Motorsport-Chevrolet Cruze, waarvan er vermoedelijk een wiel afbrak. Daardoor miste Coronel zijn rempunt, schoot hij rechtdoor en reed hij frontaal in de rechter flank van een brandweerauto, die daar langs het trottoir geparkeerd stond. De auto ervoor was een witte personenauto, waarachter heel wat mensen stonden te kijken. Nu kwamen zowel Coronel als de brandweerman met de schrik vrij, maar dat had dus veel erger kunnen aflopen. Wie daar goedkeuring voor heeft gegeven, heeft duidelijk niet zitten opletten."Het chassis is als een banaan, geen kans om dat hier te repareren", liet Coronel vanuit Portugal weten. Het is nu de bedoeling om de reparatie in de komende dagen in de werkplaats van het Campos-team door te voeren, zodat de herstelde auto komende week alsnog op transport kan naar Argentinië, waar volgende maand het WTCC-seizoen wordt voortgezet.

170624 WTCC Vila Real Coronel Catsburg
Nicky Catsburg (l.) en Tom Coronel met elkaar in gesprek. Voor Coronel is het weekeinde al over.

In de kwalificatie zette Tiago Monteiro zowel in de eerste als de tweede sessie de snelste tijd, zodat hij aanspraak leek te maken op de pole-position. Ook zijn teamgenoot Norbert Michelisz, de beide Volvo-rijders Nicky Catsburg en Thed Björk en Rob Huff in de Allinkl.com-Citroën slaagden erin om zich voor de 'shoot-out' in Q3 te plaatsen. Uiteraard waren de beide eerste heats niet zonder incidenten. Zo reed Volvo-rijder Nestor Girolami al aan het begin van Q1 de vangrails in, terwijl zijn merkgenoot Björk over een pilon in de chicane omver reed, waardoor de wedstrijdleiding de sessie met de rode vlag onderbrak. Na Q1 waren Aurelién Panis in de Zengö-Honda en de RC-Lada's van Kevin Gleason en Manuel Fernandes uit de strijd.

Als tiende in Q2 behaalde de Japanse Honda-rijder Michigami de pole-position voor de 'Opening race'. In Q3 bleef Catsburg vanwege vibraties in de auto zoals gemeld zonder tijd, waardoor Thed Björk het beste kwalficatieresultaat voor Volvo realiseerde. Rob Huff stond na zijn run op de voorlopige pole-position, maar toen moesten de beide Honda-rijders nog aan de slag. Michelisz zette een tijd van 1:55,846 en moest vervolgens afwachten wat Monteiro zou doen, maar die liet in de eerste twee sectoren wat tijd liggen en verloor bij de rotonde nog meer, zodat hij uiteindelijk niet verder kwam dan de vierde tijd, terwijl Michelisz voor de tweede opeenvolgende keer na de Nürburgring de pole-position voor zich opeiste. In de MAC3-ploegentijdrit voor fabrieksteams ging de overwinning voor de vierde keer dit seizoen naar Volvo, dat daarmee weer een aantal extra punten voor het constructeurskampioenschap behaalde.

170624 FIA WTCC Vila Real MAC3
Volvo behaalde voor de vierde keer dit seizoen de winst in de MAC3-ploegentijdrit

170624 FIA WTCC Vila Real uitslag kwalificatie
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet