Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

Div: ADAC geeft groen licht voor Duitse GT3-serie

De Duitse automobielclub ADAC heeft groen licht gegeven voor de organisatie van de "ADAC GT Masters", een serie van zes wedstrijden voor auto's die voldoen aan het FIA GT3-reglement.

Tekst: René de Boer

Als het initiatief van de grond komt, krijgt Duitsland voor het eerst sinds het wegvallen van de ADAC GT Cup in 1997 weer een eigen GT-serie. Die toenmalige Cup was in Duitsland nooit echt een succes: een beetje een merkwaardig samenraapsel van echte GT's als Porsche en Ferrari en "hot hatchbacks" als VW Corrado en Ford Escord Cosworth, gelardeerd met Audi Coupés, Opel Calibras en in het beginjaar 1993 zelfs de dikke BMW M3 GTR, waarmee ook nog op Zandvoort is geracet.

De nieuwe serie van volgend jaar staat open voor GT3-auto's, die momenteel beschikbaar zijn van Porsche, Ferrari, Dodge, Aston Martin, Lamborghini, Maserati en Corvette. De eerste race wordt gehouden in het voorprogramma van de 24 Uur op de Nürburgring (7 t/m 9 juni), daarna volgen races op Oschersleben (7 en 8 juli), de Lausitzring (4 en 5 augustus), Zolder (25 en 26 augustus), de Sachsenring (15 en 16 september) en Hockenheim (13 en 14 oktober). Daarnaast zijn er nog gesprekken gaande over een race in het bijprogramma van de DTM.

Met het opnemen van de Sachsenring in de kalender krijgt het heuvelachtige circuit in Hohenstein-Ernstthal voor het eerst sinds jaren weer eens een serieuze autorace. De DTM racete er in 2002 voor het laatst, daarna verdween het bij velen zeer geliefde circuit van de DTM-kalender als gevolg van een conflict tussen de DTM-organisatie ITR e.V. en de ADAC Sachsen, die de races op het circuit organiseert.

Hoewel er over het bijprogramma nog geen mededelingen zijn gedaan, ligt het voor de hand dat de nieuwe Formule DMSB (een nieuwe betaalbare Duitse instapklasse in de formulewagens met carbonfibre-chassis en Ford-motoren) samen met de ADAC GT Masters gaat rijden. Daarmee is het derde Duitse autosportpakket (naast de DTM met Formule 3 Euro Serie, Porsche Carrera Cup, Formule BMW Duitsland, ADAC VW Polo Cup en SEAT Leon Supercopa en het BERU Top 10-pakket met ADAC Procar, Ford Fiesta Cup en deels ATS-Formule 3-Cup, Formule Renault NEC en Renault New Clio Cup) een feit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet