Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Cups: Twee overwinningen voor Olsen, Nederlanders tevreden na seizoensstart

170507 PCCD Start
Dit jaar weer een fatsoenlijk vol veld in de Duitse Porsche Carrera Cup

Met de Noor Dennis Olsen als winnaar, Michael Ammermüller als tweede en Christopher Zöchling op de derde plaats kenden beide races tijdens het eerste seizoensweekeinde van de Porsche Carrera Cup Deutschland op de Hockenheimring Baden-Württemberg dezelfde podiumbezetting. Met 23 auto's van het nieuwste type in Cup-uitvoering keerde de merkencup dit jaar weer terug naar de bekende omvang, nadat het veld vorig jaar in ieder geval getalsmatig nogal tegenviel. Met de jonge Larry ten Voorde, afkomstig uit de Porsche Sports Cup en rijdend voor het Team Deutsche Post by Project 1, is er ook weer een Nederlander actief die regelmatig kan meestrijden voor posities in de voorste gelederen van het veld, zoals hij tijdens zijn eerste Cup-weekeinde al duidelijk maakte. In de eerste race eindigde Ten Voorde als zesde, in de tweede wedstrijd werd hij vijfde. Ook Wolf Nathan, als altijd rijdend in het B-klassement voor 'gentlemen drivers', deed het dit weekeinde bijzonder goed. In beide races reed hij op het podium in zijn klasse, met de derde plaats in de eerste en de tweede plaats in de tweede race. Algemeen werd Nathan in de tweede race zelfs tiende, voor hem een uitstekend resultaat.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche/Bildagentur Kräling

In de eerste race nam Ammermüller vanaf pole de leiding, met Olsen, Zöchling en Porsche-junior Thomas Preining achter hem. Zöchling wist eerst een aanval van Preining te pareren en zette vervolgens meer en meer Olsen onder druk. Later reed de Noor bij Zöchling weg en kwam dichterbij Ammermüller. In de tiende ronde wist Olsen te profiteren toen Ammermüller bij het uitkomen van de hairpin de deur openliet en nam de leiding over. Vervolgens reed Olsen als eerste Noorse coureur in de historie van de Duitse Carrera Cup de overwinning naar huis. Ammermüller en Zöchling vergezelden hem op het podium, fabrieksjunior Preining kwam als vierde over de eindstreep. Larry ten Voorde werd bij zijn eerste optreden in de cup zesde en zei: "Het was oké voor de eerste race. In de kwalificatie kon ik vanwege een rode vlag niet optimaal profiteren van mijn banden en zo stond ik niet zo ver naar voren als ik had gekund. De snelheid in de race was wel goed. Ik maakte in het begin een foutje toen ik van zes naar vijf wilde rijden, toen schoot ik door en verloor tijd, maar kon toch weer naar de groep toe rijden. Er waren mooie gevechten en ik heb veel geleerd." Wolf Nathan zei: "Een goede race, nadat ik pech had in de kwalificatie. De start was niet zo goed, maar daarna ben ik lekker naar voren geknald. Ik kon vijf auto's inhalen, was lekker met een clubje aan het knokken. Een mooie race, een van de mooiste die ik tot nu toe gehad heb!"

170506 PCCD Hockenheim uitslag race 1

170507 PCCD Ten Voorde actie Larry ten Voorde eindigde bij zijn Cup-debuut in beide races in de punten

In de race op zondag behield Ammermüller aanvankelijk vanaf pole de leiding na de start, voor Olsen. In de eerste ronde kwamen er meerdere auto's in de hairpin met elkaar in botsing, waarop de safety-car in actie kwam. Na de herstart ontspon zich een fraai duel om de leiding tussen Ammermüller en Olsen, waarbij de Noor in de vijfde ronde de kop overnam. Na incidenten kwam de safety-car nog twee keer in actie en zo kwamen de rijders ook achter de safety-car over de finish. Olson won voor Ammermüller en Zöchling. Voor veel hoofdschudden in de paddock zorgde een actie van de Oostenrijker Rettenbacher, die in de slotfase meerdere malen in de zijkant van de Porsche van de Duitser Kolkmann reed en zijn opponent zo uiteindelijk van de baan reed. Larry ten Voorde eindigde als vijfde en zei: "De start ging zeer goed, maar ik werd in de tweede bocht van achteren geraakt, waardoor ik weer twee plaatsen verloor. Ik kon mijn hoofd koel houden en de snelheid volgen. Het was een hektische race, maar ik ben tevreden." Dat laatste gold ook voor Wolf Nathan, die met de tiende plaats algemeen en de tweede plaats in het B-klassement prima scoorde. "Ik had een goede start. Er waren wat tikjes na de start. Bij het incident dat tot de tweede safety-car leidde zat ook mijn grote concurrent Triller, dus ik wist dat ik vandaag mijn kop erbij moest houden en punten moest scoren. Dat heb ik gedaan, een prima race gereden en 18 punten gepakt. Heel tevreden!"

170507 PCCD Hockenheim uitslag race 2

170507 PCCD Stand na 2 races

170507 PCCD Nathan
Wolf Nathan scoorde in beide races goed in het B-klassement...

170507 PCCD Nathan podium
...en stapte blij op het podium.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet