Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nico Rosberg beëindigt F1-carrière

M52159 D333908

Het nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel: de kersverse wereldkampioen Nico Rosberg heeft per direct een streep gezet onder zijn F1-carrière. De Duitser maakte zijn besluit in Wenen bekend, voorafgaand aan het FIA-prijzengala.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1

Rosberg legde zijn besluit uit als 'stoppen op het hoogtepunt'. "Sinds mijn zesde heb ik één droom gehad: wereldkampioen in de Formule 1 worden. Nu heb ik dat doel bereikt. 25 jaar van mijn leven heb ik erin gestopt, met de hulp van iedereen om me heen, en dankzij de steun van mijn fans, mijn team, mijn vrienden en familie is het me dit jaar gelukt."

M50996 D333774

"Het was een geweldige ervaring die me altijd zal bijblijven. Tegelijk waren het zware jaren, want twee seizoenen achtereen verliezen van Lewis was erg moeilijk voor me. Maar dat heeft me ook weer op een manier gemotiveerd die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik heb teruggevochten en mijn droom eindelijk verwezenlijkt."

Rosberg groeide tegelijk met teamgenoot Lewis Hamilton op in de karts, voordat hij in 2002 in de autosport debuteerde. Meteen werd hij kampioen in de ADAC Formule BMW. De twee jaar daarna reed hij voor het team van vader Keke in de F3 Euroseries. In 2003 werd hij achtste in het kampioenschap, met één overwinning, in 2004 eindigde hij als vierde, met drie overwinningen. In 2005 werd hij de eerste GP2-kampioen in de geschiedenis van het kampioenschap.

M51484 D333879

Al sinds 2003 testte hij elk seizoen voor Williams-BMW, maar toen hij in 2006 zijn F1-debuut maakte, was Williams geen BMW-team meer. Rosberg viel meteen op met zijn sterke kwalificaties en klom langzaam met het team uit het dal. Toen hij Williams in 2009 verliet, eindigde hij als zevende in het WK, maar nog zonder overwinningen.

Die kwamen bij zijn nieuwe team Mercedes ook pas na drie seizoenen, waar hij eerst Michael Schumacher als teamgenoot had. In 2012 mocht Rosberg eindelijk zijn eerste GP-zege vieren, na 110 mislukte pogingen. Toen Mercedes in het nieuwe turbotijdperk met de beste motor op de proppen kwam en ook nog elk jaar een geweldig chassis produceerde, kwam er een tweestrijd op gang tussen Rosberg en zijn nieuwe teamgenoot Lewis Hamilton. De Brit won in 2014 en 2015, maar Rosberg hield stug vol en veroverde dit seizoen alsnog de buit, na vooral een ijzersterke opening van het seizoen.

M51351 D333877

Net als zijn vader Keke blijft Nico een eenmalig wereldkampioen. Zijn logische opvolger is Mercedes-junior Pascal Wehrlein, die zich laatst nog gepasseerd voelde toen Esteban Ocon door Mercedes bij Force India werd geplaatst. Maar wellicht bedenkt Mercedes wel iets heel anders...
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet