Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
A1GP

A1GP wijzigt sportief reglement

Met reeds twee races achter de rug heeft de organisatie van de A1 Grand Prix per direct enkele wijzigingen aan het sportief reglement aangebracht. De wijzigingen betreffen de bepaling voor de startgrid van de hoofdrace en de extra rookietraining op vrijdag. Aan de hand van feedback van fans en in samenspraak met de 23 landenteams werden de nieuwe regels opgesteld.

Tekst: Daan Jeuken

De voornaamste wijzigingen die de klasse doorvoert betreft de bepaling van de startgrid voor de hoofdrace. Deze werd dit seizoen voor het eerst aan de hand van een ingewikkelde wiskundige module gemaakt, waarbij rekening werd gehouden met de kwalificatie, alsmede de rondetijden en de finishposities in de sprintrace. Deze opzet bleek te ingewikkeld voor fans. Vanaf nu wordt de startopstelling simpelweg opgesteld aan de hand van de resultaten van de sprintrace.
De tweede reglementswijziging is een iets minder radicale, deze betreft de extra training voor rookies. Deze sessie was voorheen voorbehouden aan coureurs jonger dan 25 jaar, debuterend in de klasse of met op zijn hoogst drie races in de A1 GP op het CV. Nu is dit versoepeld en mogen rijders jonger dan 28 jaaren elke rijder van een autosportland in ontwikkeling, beide met niet meer dan zes races op het conto, deelnemen aan de sessie. Tot de ontwikkelingslanden worden China, Griekenland, India, Indonesië, Libanon, Pakistan en Singapore gerekend. Voor Nederland zal Renger van der Zande deelnemen aan deze sessies.
Behalve de toetredingseisen werd ook de sessie zelf onderhanden genomen. In plaats van 25 minuutjes om 1 uur vrijdagmiddag, mogen ze nu van 11 tot 12 rijden, met halverwege 10 minuutjes pauze. Hierdoor hebben de teams meer tijd om de data te analyseren richting de eerste officiële vrije training van 2 uur ’s middags.
De wijzigingen worden per direct ingevoerd en zullen dus van kracht gaan tijdens het eerstvolgende race-evenement, van 10 tot 12 november in Beijing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet