Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Div. Formulewagens

Nieuwe USF2000 krijgt vuurdoop op Indianapolis

usf2000

Meer dan 40 rijders uit 12 landen zullen dit weekend op het Grand Prix circuit van de Indianapolis Motor Speedway in actie komen voor de zesde Chris Griffis Memorial. Dit event is de allereerste test voor de Mazda Road to Indy, het Amerikaanse groeimodel waarin jong talent via vier niveaus kan opklimmen naar de Indycar Series. Onder de deelnemers ook Rinus van Kalmthout, die bij team Carlin Benik voor het eerst zal plaatsnemen in de geheel nieuwe USF2000.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: MRTI

De tweedaagse test wordt gehouden ter ere van de voormalige Sam Schmidt Motorsports Team Manager Chris Griffis, die in september 2011 op de veel te jonge leeftijd van 46 onverwachts overleed na een potje basketbal. Dit jaar vormt deze test ook het debuut van de nieuwe Tatuus USF-17, die de Van Diemen zal vervangen in de USF2000 serie in 2017.

usf2000-7low

Van de vier klassen uit de Mazda Road to Indy komen er tijdens de Chris Griffis Memorial drie in actie: de USF2000, de Pro Mazda en de Indy Lights. De Indycars rijden dit weekend niet.

IL De Indy Lights rijden wel, de Indycars niet.

Van Kalmthout heeft inmiddels de naam Rinus VeeKay aangenomen, omdat blijkt dat de Amerikanen erg veel moeite hebben met zijn Nederlandse naam. "Ze werken hier vaak met afkortingen, denk maar aan Bobby D. VeeKay klinkt goed en is in feite ook een afkorting van mijn achternaam", verklaart Rinus wanneer hem gevraagd wordt waarom hij zijn naam heeft gewijzigd.

VeeKay ontmoet dit weekend, naast een aantal rijders die de USF2000 al kennen van de afgelopen jaren, ook een aantal oude bekenden. Zo doen ook Oliver Askew, met wie VeeKay menig gevecht op de kartbaan heeft uitgevochten, en zijn voormalig teamgenoot bij KoeneUSA Trenton Estep mee aan de USF2000 test.

Met een nieuw chassis en heel veel nieuwe coureurs wordt het interessant om te zien hoe Rinus VeeKay zich in dit veld zal manifesteren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet