Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Catsburg wint race, Florie kampioen

De oude meester Florie behaalt kampioenschap al voor de start. Grote concurrent Perret vliegt in de opwarmronde met koude bandjes de vangrail in. Nick Catsburg maakt grote indruk door zijn overwinning en is volgend seizoen rijp voor een zwaardere Formule-klasse.
De jonkies vlogen er letterlijk en figuurlijk vol in en maakte van deze wedstrijd een prachtig kijkspel.

Tekst: Gerrie Hoekstra

Michel Florie was zaterdag niet in zijn hum. Hij verknalde de kwalificatie door te lang met regenbanden op de droger wordende baan te rijden en verbrande zijn rubber. “Als het morgen regent maak ik geen kans op die regenbanden. Ik hoop dat het droog blijft.” De schietgebedjes van de man uit Thailand werden gehoord. Zondagochtend scheen een mooi herfstzonnetje en iedereen ging er voor zitten om de inhaalstrijd van Florie van de twaalfde plaats mee te maken.
Florie had nog maar één schamel puntje nodig om zich Nederlands kampioen te noemen. Hij was echter al kampioen voordat de startlichten op groen sprongen. Zijn grote concurrent Benoit Perret verliest in de Renaultbocht zijn wagen en knalt de vangrail in. Weg kampioenschap door een verkeerde opwarmmanouvre. Het wachten naast de baan moet een hel zijn geweest voor de sympathieke Fransman. Vloekend en overal tegenaan trappend probeerde hij zijn teleurstelling af te reageren. Een drama voor die man die vorige week nog het Formula Ford Festival voor Zetec-motoren wist te winnen.
Het waren maar veertien Fordjes die van start gingen maar echt iedereen was met elkaar aan het strijden. Het was verrassend dat Ivan Lukashevich de kop pakte voor Auke Genemans. Shirley van der Lof was flink aan het bakkeleien met Liroy Stuart. Er ontstond na een paar ronden een kopgroep van vier rijders. Auke Genemans, Liroy Stuart, Nick Catsburg en Romano de Ruit. Florie ondertussen reed sterke rondetijden en kwam steeds verder naar voren. Bij het aanremmen van de Tarzanbocht remde Liroy Stuart te laat en duwde tegen de wagen van Nick Catsburg aan die op zijn beurt zijn Geva Racing-teamgenoot Auke Genemans aantikte die vliegend de grindbak in vloog. Liroy Stuart kreeg terecht een drivethroughstraf van de wedstrijdleiding.
Het spektakel was nog niet over. Bij het aanremmen van de Tarzanbocht remde Simon Knap aan de binnenkant te laat en Romano de Ruit ging naar de binnenkant. Knap lanceerde zijn wagen over die van De Ruit heen en schoof het grind in maar kon de race vervolgen. De Ruit reed met een kromme wielophanging ook door en ging er bijna hard af in de Slotemakerbocht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet